Twinkle | Digital Commerce

Zo verlieslatend is het model van flitsbezorgers: Getir bijna 600 miljoen in de min

2022-12-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

Het verdienmodel van flitsbezorger roept al tijden vraagtekens op, en nu blijkt waarom: het Turkse Getir blijkt vorig jaar een verlies van maar liefst 586,8 miljoen dollar te hebben geleden, op een omzet van 466,1 miljoen.

Dat blijkt uit berichtgeving van het FD, dat de jaarcijfers van het bedrijf inzag. Niet eerder waren die cijfers openbaar. Grote kostenposten bij Getir zijn vooral logistiek, personeel en marketing. Eerder moest het bedrijf al besluiten om 14 procent van het wereldwijde personeelsbestand te ontslaan en te snijden in marketingkosten en kortingsacties. Wel is het volgens het dagblad moeilijk om achter de prestaties van individuele landen te komen. Getir investeerde dit jaar 35 miljoen euro in zijn Nederlandse tak.

Ondanks de grote verliezen lijkt Getir zich nog geen zorgen te hoeven maken. Zo is het balanstotaal nog ruim in de zwarte cijfers en haalde het bedrijf in het verleden grote sommen groeigeld op. De vraag is wel of het bedrijf zich nog veel van dit soort grote verliezen kan veroorloven. Investeerders staan vanwege de financiële onrust niet meer in de rij en smijten dan ook niet meer met miljarden.

Een woordvoerder van het bedrijf wil tegenover het FD niet reageren op de cijfers.