Twinkle | Digital Commerce

Flitsbezorgers vliegen uit de bocht, schrappen massaal banen

2022-05-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:20

Ze groeiden zo hard. Maar door de hoge inflatie en economische onzekerheid ontkomen ze er niet meer aan: na Gorillas kondigen nu ook flitsbezorgers Getir en Zapp aan te moeten snijden in de kosten.

Bij Getir is de klap het grootst. Daar stelt het bedrijf 14 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te moeten ontslaan. In totaal zou het om zo’n 4.500 medewerkers gaan, rekende TechCrunch uit. Ook zou worden gesneden in kortingsacties en marketing. Getir kiest er dus voor om vooral te snijden in het personeelsbestand. In tegenstelling tot Gorillas is niet gekozen om uit verschillende markten te vertrekken. Die laatste liet eerder weten zijn activiteiten in vier landen te heroverwegen. Getir blijft actief in zijn negen markten. Volgens de flitsbezorgers is de reorganisatie een direct gevolg van ‘de stijgen inflatie en de verslechterde macro-economische vooruitzichten over de hele wereld.’

Wie daar ook last van heeft in Zapp. De Britse flitsbezorger zou in gesprek zijn om afscheid te nemen van zo’n twee tot driehonderd medewerkers, goed voor 10 procent van het personeelsbestand. Zapp zou daarnaast het aantal actieve steden in het Verenigd Koninkrijk inkrimpen. Zo is het bedrijf al gestopt in Cambridge en Bristol, en zouden de dark stores in Manchester binnenkort ook dichtmoeten. Daardoor zou Zapp daar alleen nog in Londen actief zijn. Het is niet bekend of Zapp – dat ook in Nederland actief is – in andere markten ook gaat bezuinigen.

Van Flink is tot op heden niet bekend of zij ook moeten snijden in de kosten.