Twinkle | Digital Commerce

Amazon in derde kwartaal: omzet omhoog, winst omlaag

2022-10-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

Amazon heeft de resultaten van het derde kwartaal gepresenteerd. Daarin zag de webreus de omzet met 15 procent toenemen naar 127,1 miljard dollar. Onder de streep daalt de winst wel naar 2,9 miljard.

Vorig jaar haalde het bedrijf in hetzelfde kwartaal nog 3,2 miljard dollar winst. Wat opvalt is dat een steeds groter deel van de omzet uit services wordt behaald. Vorig jaar kwam in hetzelfde kwartaal de omzet uit op bijna 111 miljard dollar en toen kwam 54,8 miljard van productverkoop en 55,9 miljard van services. Nu komt 67,7 miljard van services en 59,3 miljard uit productverkoop.

Daarnaast wordt de Amerikaanse markt steeds belangrijker voor Amazon. De internationale markten zijn goed voor 27,7 miljard dollar (vorig jaar nog 29,1 miljard). In Amerika neemt de omzet juist flink toe. Ook is het verlies in de internationale markten veel groter dan in Amerika. De meeste winst haalt Amazon uit clouddienst AWS. Daar kwam de operationele winst uit op 5,4 miljard dollar op een omzet van 20,5 miljard.

De resultaten stellen ceo Andy Jassy tevreden, maar ook hij is voorzichtig gezien de economische onzekerheid: ‘Er gebeurt duidelijk veel in de macro-economische omgeving en we zullen onze investeringen in evenwicht brengen om meer gestroomlijnd te zijn zonder daarbij onze belangrijkste strategische langetermijninvesteringen in gevaar te brengen.’