Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer wil geen nieuwe dc’s op ‘ongewenste plekken’

2022-09-28
1000562
  • 1:04

Een motie over het voorkomen van nieuwe distributiecentra op ongewenste plekken wordt binnenkort vrijwel zeker aangenomen. Volgens de regering ontsieren de grote dc’s het landschap. TLN noemt de beoogde stop onverstandig.

Een breed gesteunde motie waarin staat dat gemeenten en provincies de bouw van nieuwe dc’s op plekken die het landschap zouden ontsieren moeten voorkomen, krijgt komende week zeker een meerderheid in de Tweede Kamer. De motie van het CDA is mede ondertekend door D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren.

Momenteel liggen nog voor zeker 64 nieuwe dc’s plannen om deze te bouwen. De partijen willen dat er een nieuwe landelijk beleidslijn wordt opgesteld ‘met een zwaar afwegingskader om nieuwe grootschalige distributiecentra op ongewenste plekken te voorkomen'. Zolang die nieuwe beleidslijn er niet is, moeten gemeenten en provincies terughoudend zijn met de bouwen van nieuwe dc’s, zo klinkt het.

Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland laat in een reactie weten de motie onverstandig te vinden. ‘Logistiek vastgoed is immers van essentieel belang voor de efficiënte en duurzame bevoorrading van onze inwoners en bedrijven.’ De ruimtelijke ordening in Nederland zou volgens TLN daarnaast veel integraler benaderd moeten worden dan nu het geval is.