Twinkle | Digital Commerce

Tekort aan distributiecentra dreigt in Amerika

2020-07-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:22

Doordat het aantal online bestellingen de afgelopen maanden enorm is gestegen, dreigt in Amerika een tekort aan distributiecentra. De vraag naar industrieel vastgoed kan tegen 2025 oplopen tot ruim 300 miljoen vierkante meter.

Steeds meer Amerikanen bestellen online en vooral tijdens de coronacrisis namen de online bestellingen toe. Volgens commercieel vastgoedbedrijf JLL zou de vraag naar opslagruimte tegen 2025 opgelopen kunnen zijn tot een miljard vierkante voet (305 miljoen vierkante meter). De extra ruimte is onder andere nodig voor verpakkingsmateriaal en de verwerking van bestellingen, zo schrijft CNBC.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden veel fysieke winkels tijdelijk gesloten. Daardoor zijn consumenten online gaan bestellen, van boodschappen tot een nieuwe woninginrichting. Volgens JLL blijft die trend aanhouden, ook na de pandemie.

Kerstseizoen

Het vastgoedbedrijf verhuurde pre-corona ongeveer 35 procent van de panden aan e-commercebedrijven. Dit jaar is dat aandeel al opgelopen tot 50 procent. ‘Het eerste kwartaal was ons grootste lease-kwartaal in drie jaar’, aldus Craig Meyer, ceo van de industriële divisie van JLL in Amerika. ‘We zien meer druk op e-commercebedrijven om aan de consumentenvraag te voldoen dan tijdens het kerstseizoen.’

Elk miljard

Prologis, de vastgoedinvesteringsmaatschappij die ook de grootste verhuurder van Amazon is, schat dat e-commercebedrijven 1,2 miljoen vierkante voet (370.000 vierkante meter) nodig hebben voor elk miljard aan verkopen. Firma eMarketer voorspelt dat de Amerikaanse omzet binnen e-commerce dit jaar ongeveer 14,5% van de totale detailhandelsverkopen zal uitmaken, ofwel 709,78 miljard dollar. Tegen het einde van 2024 zal dat percentage groeien tot 18,1% van alle detailhandelsverkopen, waarbij de online verkoop voor het eerst meer dan 1 biljoen dollar bedraagt.