Twinkle | Digital Commerce

Amazon wil dc’s maken van failliete warenhuizen

2020-08-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

Amazon zou in gesprek zijn met Simon Property Group (SPG), Amerika’s grootste warenhuiseigenaar. De online reus wil distributiecentra openen in failliete warenhuizen van J.C. Penney en Sears.

SPG heeft 11 Sears-vestigingen en 63 J.C. Penneys in beheer. Het is nog niet bekend hoeveel van deze vestigingen Amazon wil betrekken, zo schrijven verschillende media waaronder Forbes. Amerikaanse winkelcentra hebben het al lange tijd zwaar en de coronacrisis stuwde de gang van consumenten naar online. Winkelcentra liggen bovendien vaak dichtbij woonwijken, waarmee Amazon de last mile gemakkelijker kan afleggen.

Opslagruimte

Er zijn nog wel enkele vraagtekens bij de mogelijke deal. Zo is opslagruimte vaak vele malen goedkoper dan een winkelruimte. Amazon zal daarom wellicht alleen huren van SPG met een fikse korting. Dat de warenhuiseigenaar dat overweegt, laat zien hoe schrijnend de situatie is in de winkelcentra.

Andere huurders

Daarnaast is de kans groot de verhuring aan Amazon problemen kan opleveren met andere huurders in winkelcentra. Kleinere retailers kunnen een permanente terugval zien in hun inkomsten, dat hun levensvatbaarheid in gevaar kan brengen. Volgens The Wall Street Journal kan het ook leiden tot clausules in huurovereenkomsten waardoor huurders de huur kunnen verlagen of zelfs de huur kunnen verbreken.