Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie: ‘Meerderheid online platforms plaatst mogelijk nepreviews’

2022-01-21
1000562
  • 1:08

Een meerderheid van de online platforms in Europa plaatst mogelijk nepreviews. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

De EC liet in 26 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen onderzoek doen naar productreviews op 223 grote platforms. Het gaat daarbij om webwinkels en online marktplaatsen maar ook bookingwebsites en prijsvergelijkers. In 144 gevallen hadden de onderzoekers twijfels over de authenticiteit van geplaatste reviews. 55 procent van de onderzochte websites zouden daarnaast EU-wetgeving overtreden, die schrijft voor dat websites verplicht zijn om waarheidsgetrouwe informatie te geven aan klanten.

Slechts 84 websites zouden consumenten informeren over hoe reviews worden verzameld en verwerkt. Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders: ‘Consumenten vertrouwen heel vaak op online beoordelingen wanneer ze online winkelen of boeken. Online bedrijven moeten consumenten duidelijke en zichtbare informatie geven over de betrouwbaarheid van dergelijke beoordelingen. De resultaten van vandaag zijn een duidelijke oproep tot actie. We zullen ervoor zorgen dat de EU-wetgeving wordt nageleefd.’

De waakhonden in de desbetreffende landen zullen volgens de Europese Commissie in gesprek gaan met platforms die tekortschieten. Waar nodig worden verdere stappen gezet.

In Nederland werd eind vorig jaar al een wetsvoorstel ingediend voor een verbod op het plaatsen of laten plaatsen van nepreviews bij onder andere webshops. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, moeten webwinkels zelf controleren op de echtheid van recensies.

Lees ook: 'Verbod op nepreviews beoordeeld' (Twinkle 10 2021)