De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar mogelijke verkoop van illegale producten op Temu en de mogelijk verslaafde werking van het platform.
Dit alles in het kader van de Digital Services Act (DSA). Naast eerdergenoemde wordt ook onderzocht of Temu regels heeft overtreden met betrekking tot aanbevelingen op het platform en hoe met het verzamelen en delen van data wordt omgegaan.
De commissie gaat nu onderzoeken of Temu ook daadwerkelijk deze regels heeft overtreden. Mocht dat zo zijn, dan zouden in theorie boetes kunnen worden opgelegd tot 6 procent van de totale jaaromzet. De kans dat dit echter gebeurt, is niet heel groot.
De Europese Commissie heeft geen einddatum voor het onderzoek gesteld. Het is dan ook niet bekend wanneer we de uitkomsten van het onderzoek kunnen verwachten.
Eerder werd Temu al door de Europese Commissie aangewezen als zeer groot onlineplatform (VLOP). Waardoor het moet voldoen aan de regels van de DSA.
Er is iets wezenlijks dat we niet inzien.
Deze Chinese webshops zijn veel sneller en wendbaarder dan onze regelgeving. Temu lanceerde zijn webshop zonder veel aandacht voor kwaliteit, veiligheid en naleving van regels. Nu het een klantenbestand heeft opgebouwd, consumentenorganisaties beginnen te klagen en toezichthouders dreigen om robuustere maatregelen te implementeren, heeft Temu naleving tot een van zijn belangrijkste prioriteiten gemaakt.
Het is strenger op de kwaliteit van de producten die door handelaren worden geleverd. Het heeft dat zelfs als een primair doel voor de komende jaren gedeeld in een recente 'earnings call', wat een plotselinge daling van de aandeelkoers veroorzaakte omdat het tijdelijk de winstgevendheid van het moederbedrijf, PDD Holdings, onder druk zou zetten.
Temu voorziet een mogelijke afschaffing van de belastingvrije importdrempel van 150 euro in de EU en $ 800 in de VS. Het verandert zijn bedrijfsmodel van verzending vanuit China ('fully managed') naar verzending vanuit lokale magazijnen ('semi-managed'). Tegen het einde van het jaar hoopt het al de helft van zijn verkopen op die manier te doen. Tegen de tijd dat de EU in 2028 nieuwe importbelastingregels implementeert, zal het voor Temu nauwelijks impact meer hebben.
Onze regelgevingssnelheid kan niet tippen aan de snelheid waarmee Chinese internetbedrijven zich aanpassen. Die vaardigheid hebben ze na jaren ervaring in concurrentie op de thuismarkt opgedaan.
Je reactie op Ed Sander: