Twinkle | Digital Commerce

Bezorgtijd pakketjes loopt op

2021-12-08
1000562
  • 1:07

Eén op de vijf pakketbezorgingen (18 procent) liep vertraging op in de week voor Sinterklaas en na Black Friday. Dat blijkt uit de Pakketradar van Wuunder. De transportmanagementservice noemt dat relatief weinig. Verwacht wordt dat de bezorgtijd vanaf nu toeneemt.

Dat effect is nu al te zien, meldt de organisatie. Op zondag 5 december was vijf procent van in die week verzonden pakketten nog onderweg. Een ruime verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor (week 47). De verwachting is dat dit percentage richting de kerstdagen verder op zal lopen omdat vervoerders in de weekenden niet meer alle achterstanden kunnen wegwerken.


Grafiek: aantal werkdagen van pick-up tot de levering

Deze week lopen pakketten nog een kleine vertraging op en zijn gemiddeld 1,1 dag onderweg. Pakketten die verstuurd worden op maandag, dinsdag en vrijdag lopen geen vertraging op. De pakketradar is gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. Meegenomen zijn de data van GLS, DHL Parcel, DPD en PostNL.

Minste vertragingen in Limburg en Zeeland

De minste vertragingen werden genoteerd in de provincies Limburg en Zeeland. Daar waren respectievelijk 11 en 10 procent van de pakketjes vertraagd. De meeste vertragingen zijn in de noordelijke provincies, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Daar was 20 tot 30 procent vertraagd.