Twinkle | Digital Commerce

Online videovoordelen

2021-10-07
1000562
  • 6:27

Als webshopeigenaar voer je constant een gevecht om de aandacht van de consument. Mensen zijn druk met hun telefoon, social media, e-mails et cetera. Waarom zouden ze hun kostbare tijd in jou steken? Beeld is echter een krachtig marketinginstrument. Met video heb je helemaal een ijzersterk wapen in handen: 78 procent van de internetters kijkt elke week online video's.

Tekst: Niels de Groot

Mensen kopen nooit zomaar iets. In plaats daarvan doorlopen ze meerdere stappen:
• ze hebben een behoefte of probleem,
• gaan op onderzoek uit,
• vergelijken en filteren,
• beslissen en kopen.

Als ambitieuze webshopeigenaar ben je het liefst bij elke stap relevant. Want dan trek je oriënterende bezoekers naar je site, verleid je ze met een goed verhaal en zorg je dat ze sneller kopen. Video helpt daarbij.

Video trekt online de aandacht, blijkt uit diverse onderzoeken en online artikelen met videomarketing statistieken: • Zo’n 55 procent van de internetters kijkt dagelijks video. • Gemiddeld keken consumenten in 2020 circa 18 uur online video per week. • Webshops met video hebben tot wel 49 procent meer conversie en 57 procent minder retouren.

Effectief

Verkopen draait om emotie. Mensen willen geen grasmaaier, maar een prachtig gazon. En geen boormachine, maar een gat in de muur. Met video’s breng je producten tot leven. En laat je zien wat jouw producten voor geïnteresseerde kijkers doen. Je verleidt ze echt en ze leren je beter kennen. En doordat kijkers een beter beeld hebben van het product, kopen ze eerder. Het ontvangen product voldoet bovendien sneller aan hun verwachtingen. Ze sturen het minder snel terug.

Interessante soorten video’s voor webshops

Video is interessant voor uiteenlopende webshops. Hieronder vind je interessante video’s voor de verschillende stadia in de koopcyclus.

Uitlegvideo’s en tutorials

Laat zien hoe mensen een probleem kunnen oplossen. Dat kan met jouw product of dienst, maar dat hoeft niet. Misschien kennen ze je nog helemaal niet? Dan zijn instructievideo’s een mooie eerste kennismaking. Bovendien zijn ze interessant voor zowel bestaande als nieuwe klanten.

Geanimeerde productvideo's

Je kunt video’s maken met acteurs of zelf voor de camera kruipen. Wil je dat niet? Dan zijn animated video’s interessant. Schakel een illustrator in of gebruik een online videotool als Animoto.

Instructievideo’s

Handleidingen zijn vaak saai en onnodig ingewikkeld. Met instructievideo’s kom je sneller ter zake. Dit zorgt voor blije klanten en extra bezoekers naar je site en social kanalen.

Productreviews & testimonials

De krachtigste aanbeveling blijft mond-tot-mondreclame. Laat tevreden gebruikers vertellen hoe je product bevalt. Bij videotestimonials kun je niet vals spelen. Kijkers zien bovendien een gezicht en horen een stem. Dit wekt vertrouwen en versterkt je autoriteit.

Expertinterviews

Als mensen twijfelen, vertrouwen ze graag op deskundigen. Zet daarom experts in en laat ze aan het woord over je producten en diensten. Of profileer jezelf als deskundige. Expertvideo’s zijn ideaal om je autoriteit als merk te vergroten. En je maakt snel veel waardevolle content, die je weer kunt laten vinden via Google en YouTube.

Lookbook video's

Als modeshop kun je gebruikmaken van lookbook video's. Dit zijn video’s waarin modellen meerdere items uit je collectie demonstreren. Zo zet je je producten op een natuurlijke wijze in de spotlights en verkoop je zonder op te dringen.

Video: 'DIY Streetwear Lookbook'

Macrovideo's

Bij online verkopen mis je de fysieke beleving. Met macrovideo's kom je het dichtst bij dit gevoel. Zoem bijvoorbeeld gedetailleerd in op verse koffiebonen, zodat je het aroma al bijna kunt ruiken.

Video: 'Macro B roll - Macro product video at home'

Video voor social media

Live video is specialistisch. Meestal kijken er niet heel veel mensen, maar de conversie is wel heel goed. Ga live op Facebook, Instagram of TikTok. En laat kijkers vragen stellen en ervaringen delen. Dan worden ze echt fan van je bedrijf.

Verhalende video’s

Iedereen is dol op goede verhalen. Daarom werkt storytelling ook goed bij video’s. Laat je product zien in een context. Een voorbeeld: ga langs bij een familiebedrijf dat al jaren jouw product gebruikt. Wat is de rijke geschiedenis van dit bedrijf? Hoe maken de medewerkers hun dromen waar met jouw oplossingen? Je vertelt zo een ‘groter verhaal’ en zorgt voor emoties bij kijkers.

Praktische tips

Video’s voor webshops zijn dus krachtig en commercieel interessant. Maar hoe maak je ze en waar moet je rekening mee houden? Met de volgende tips grijp je de aandacht en houd je ’m vast.

Consistentie
Wil je meer verkopen, zorg dan dat je consistent bent in al je uitingen. Geef je shop een stem en gezicht, zodat klanten je gaan herkennen. En voer dit door in zowel tekst als beeld. Productvideo’s kunnen zowel kort als langer zijn. Wil je een product uitleggen? Check dan bij je videostatistieken na hoeveel tijd mensen afhaken. Een kijktijd van maximaal twee minuten is gangbaar. Zijn je video’s puur bedoeld als visuele ondersteuning, bijvoorbeeld van een badpak? Houd ze dan kort, ergens tussen de 10 à 20 seconden. Online shoppers zijn impulsief, dus probeer in korte tijd de aandacht te grijpen. Geef elke video ook hetzelfde soort gevoel. Zo ontstaat een rustig en herkenbaar beeld.

Beeldkwaliteit
De kwaliteit waarin je video’s schiet is erg belangrijk. Neem bij voorkeur op in 4K, en anders in full hd. Dan kun je de video’s ook op videoschermen in winkelcentra en instore gebruiken.

Informatief
Video kun je inzetten om direct te verkopen. Maar zo’n 80 procent van de zoekopdrachten is informatief en veel mensen zijn nog niet klaar voor een aanschaf. Ook hier komt video van pas. Maak relevante content om bezoekers te informeren en langer op je platform te houden. Bax Music plaatst regelmatig video reviews van de producten die ze verkopen. Zo maken ze potentiële klanten lekker en kiezen deze bewuster. Productvideo's geven online shops ook een gezicht. Mensen doen het liefste zaken met mensen en het vergroot de gunfactor.

Video: 'Pioneer DJ VM DJ-Monitoren | Bax Music'

Test wat werkt
Je kunt een video op een productpagina zetten en er het beste van hopen. Maar dat is doorgaans niet de beste aanpak. Experimenteer liever op populaire pagina’s met verschillende soorten video’s. Klikken mensen ze aan? Hoe lang kijken ze? En wat is het effect van video voor je doelen en omzet?

Host video’s niet op YouTube
YouTube is gratis, maar wil zijn kosten wel terugverdienen. Zo toont het platform gerelateerde video’s en advertenties. Ook kunnen kijkers bij ingesloten video’s doorklikken naar YouTube zelf. Wil je serieus werk maken van video voor je webshop? Kies dan voor professionele hosting bij partijen als Vidyard, Wistia of Orangevine. Dan houd je bezoekers vast op je site en heb je meer gebruikersdata en controle.

Ga aan de slag met SEO
SEO draait om zo duidelijk mogelijk zijn voor zoekmachines. De principes gelden ook voor video’s. Voeg altijd een duidelijke titel en omschrijving toe aan de video. Liefst op basis van zoektermen, de woorden waar mensen mee zoeken in zoekmachines. Met een transcription bestand (.srt) kunnen mensen je video bekijken zonder geluid. De woorden in de ondertiteling pikken zoekmachines ook op. Staan er zoektermen in, dan is dit goed voor SEO. De video is weer wat relevanter. Met structured data voeg je aanvullende informatie toe aan video’s. Bijvoorbeeld over het product, je bedrijf en het onderwerp van de video. Zo begrijpen zoekmachines je nog beter. Ook dit kan weer leiden tot betere posities bij de zoekresultaten.

Meet de resultaten
Met video’s op productpagina’s kan conversie stijgen tot wel 49 procent. Om te weten of dit echt het geval is, moet je dit eerlijk meten. Specialiseer je in analytics en gebruik de juiste tools. Of werk samen met een conversiespecialist en bepaal samen duidelijke doelen. Dan kun je daarna echt onderbouwen wat video voor je webshop doet.

Conclusie

Als webshopeigenaar voer je constant een gevecht om de aandacht. Beeld is essentieel als je online producten wilt verkopen. Video speelt daarbij een steeds grotere rol. Experimenteer daarom met video voor je webshop en meet wat werkt. Dan realiseer je gegarandeerd meer interactie, betrokkenheid en conversies. Nu en in de toekomst.

Niels de Groot is eigenaar van Pro Motion Film.