Twinkle | Digital Commerce

Hoe kansrijk is dropshipping voor starters?

2021-02-15
1000562
  • [opinie]
  • 3:45

Sinds het ingaan van de lockdown is e-commerce sterk gegroeid. Dit betekent ook een groei in het aantal webshops dat aan dropshipping doet. Deze manier van bestellingen versturen lijkt erg populair, maar toch kwam het in het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws. Wat gaat er mis? Is het wel zo'n handige manier om je webshop te runnen?

Bij dropshipping koopt de webwinkelier zelf geen voorraad in, maar plaatst hij bestellingen van de klant rechtstreeks bij de leverancier. De leverancier verzendt vervolgens het product naar de klant. Hierdoor heb je minder startkapitaal nodig en daarnaast loop je geen risico op restvoorraad.

Aantal dropshippers is hard gegroeid

Al deze voordelen zorgen ervoor dat dropshipping de laatste jaren gegroeid is in populariteit. In augustus 2020 dook RTL Nieuws in de cijfers van de KvK en toonde daarmee een sterke groei aan. In het eerste kwartaal van 2014 waren er bijvoorbeeld nog maar 73 bedrijven ingeschreven bij de KvK die aan dropshipping deden. In het eerste kwartaal van 2019 waren dit er al 423. In 2020 groeide dit aantal nog harder. In het eerste kwartaal waren dit er 1.026, terwijl er in het derde kwartaal alweer 1370 dropshippers waren.

Volgens de KvK is dit aantal zo sterk gegroeid in 2020 sinds de lockdown, aangezien consumenten vanaf dat moment genoodzaakt waren om vaker online te kopen. Volgens de organisatie springen vooral veel jongeren hierop in, door op deze manier een webshop te starten. Deze cijfers zijn overigens gebaseerd op het aantal webshops met 'dropshipping' in de naam, het kan dus goed dat er in werkelijkheid nog meer dropshippers zijn.

Negatief in het nieuws

Ondanks de populariteit van dit businessmodel komt het juist regelmatig negatief in het nieuws. Er zijn genoeg verhalen van klanten die zich opgelicht voelen, doordat zij zonder het te weten bestelden via een dropshipper.

Zo krijgen ze onverwacht te maken met een levertijd van een paar maanden, doordat het product vanuit een leverancier in China moet komen. Soms blijkt het product heel anders te zijn dan hoe het in de webshop werd beschreven, of komen consumenten er met een beetje zoekwerk achter dat ze hetzelfde product een stuk goedkoper zelf kunnen bestellen via AliExpress.

Doordat dropshipping een webwinkelier minder kosten brengt, zou je verwachten dat klanten ook minder hoeven te betalen voor deze producten, maar er zijn genoeg webshops die de producten voor woekerprijzen aanbieden. Veel van deze webshops zijn bovendien onbereikbaar wanneer klanten hen proberen te benaderen, waardoor ze in tegenspraak zijn met de Nederlandse wet.

Dropshipping mag namelijk wel, maar je moet wel duidelijk zijn over je levertijd, garanties en bereikbaarheid. En wie je leverancier ook is, je klant heeft altijd retourrecht én je producten moeten voldoen aan Europese veiligheidsnormen.

Haken en ogen

Wanneer je webshop wel aan deze zaken voldoet, kunnen er natuurlijk alsnog problemen ontstaan. Jij hebt geen invloed op het verzendproces, maar als het pakket niet of beschadigd aankomt moet jij dit oplossen. Jij bent namelijk verantwoordelijk. Het is vaak lastig om dit te verhalen bij een dropshipping-leverancier.

Je bent dus verplicht om je klant retourrecht te bieden, maar veel dropshipping-leveranciers accepteren deze niet. Soms kun je het wel naar hen terugsturen, maar dan tegen erg hoge verzendkosten. In andere gevallen rekent de dropshipping-leverancier dit al door in de prijs, waardoor de marges soms lager zijn dan zelf de inkopen en logistiek regelen.

Daarnaast zal jouw dropshipping-leverancier dezelfde producten ook via andere webshops verkopen. Er zijn veel concurrenten, die vaak al een klantenbestand hebben opgebouwd. Als je bij een leverancier via AliExpress bestelt, heb je ook nog eens de kans dat klanten zelf rechtstreeks bij die leverancier bestellen.

Is dropshipping wel een goed model voor je onderneming?

Hoewel het dus zo zijn voordelen heeft, kleven er ook genoeg nadelen aan dropshipping. Is het daarom wel zo'n goed idee voor je webshop? Wouter Hol schreef het eerder al: dropshipping is een prima middel, maar slecht doel. Wanneer je webshop niet geheel afhankelijk is van dropshipping kan het wel erg goed werken.

Als je je assortiment wil uitbreiden maar niet weet welke nieuwe producten aan zullen slaan, is dropshipping een goede manier om dit te testen. Overleg bijvoorbeeld met de leverancier waar je je producten inkoopt of je ook producten met dropshipping kan verkopen.

Op dropshippers.nl staan genoeg dropshipping-leveranciers binnen Europa. Door hun producten aan je webshop toe te voegen zal je klant niet maandenlang op bestellingen moeten wachten én weet je ook nog eens zeker dat de producten aan de Europese veiligheidsnormen voldoen.

Dropshipping is dus niet ideaal, maar wel het onderzoeken waard. Voor starters brengt het een boel voordelen, het maakt online ondernemen immers een stuk makkelijker. Misschien kan deze manier van producten verzenden ook jouw webshop helpen.