Twinkle | Digital Commerce

Zwarte Piet niet meer welkom op bol.com

2020-08-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:34

Bol.com stopt eind september met de verkoop van producten waar een afbeelding van Zwarte Piet op staat. Daarnaast past de webshop de bewoording aan van ‘Zwarte Piet’ naar ‘Piet’.

Het gaat om artikelen met afbeeldingen erop van Zwarte Pieten als stereotyperend karikatuur of van mensen die volledig donker zijn geschminkt. De nieuwe regel geldt ook voor titels, covers en kaften in de categorie boeken, films en muziek. Externe verkopers hebben tot 28 september om de producten offline te halen. De keuze om de producten te weren werd volgens bol.com gemaakt door ‘voortschrijdend inzicht, passend bij de actualiteit in Nederland en België.’

Welkom voelen

‘Bol.com is de winkel van ons allemaal. Dat betekent dat iedereen bij ons terecht moet kunnen en dat je je tegelijkertijd ook welkom bij ons voelt. Je welkom voelen gaat niet samen met assortiment dat aanzet tot discriminatie of haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren. Dit assortiment weren we dan ook van ons platform’, staat in een bericht dat eind juli naar verkopers is gestuurd.

Pietenkostuums

Pietenkostuums mogen nog wel verkocht worden, mits ze geen stereotyperingen bevatten zoals een zwarte pruik, grote gouden oorringen en een molensteenkraag. Daarnaast zijn alle andere kleuren Pieten – waaronder de roetveegpiet-, wel welkom op het platform. ‘Alle Pieten zijn welkom, maar Zwarte Piet niet meer’, laat een woordvoerder weten aan de NOS.

Huidskleur

Naast het verwijderen van artikelen en de benaming ‘Zwarte Piet’, wordt ook de term ‘huidskleur’ aangepast wanneer gerefereerd wordt naar een blanke huidskleur. Verkopers wordt opgeroepen om producten in ‘huidskleurige’ uitvoering aan te passen naar de specifieke kleur van het artikel, zoals bruin, beige of lichtroze.

Het is voor bol.com niet de eerste keer dat ze hun assortiment goed onder de loep nemen. Ruim een maand geleden werden boeken met een haatdragende boodschap uit het assortiment gehaald en vorig jaar verbood de site bij verkleedkleding al afbeeldingen met donker geschminkte mensen