Twinkle | Digital Commerce

FNV: ‘Ze zijn het echt zat’

2020-07-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:36

Op het distributiecentrum van wehkamp in Maurik hebben medewerkers vanmiddag om 14.15 uur de werkzaamheden stopgezet. Volgens vakbond FNV is het ‘voor het eerst in de geschiedenis’ dat er wordt gestaakt bij het online warenhuis.

‘We hadden dit liever voorkomen, maar de mensen bij wehkamp zijn het echt zat’, vertelt Ali Aklalouch, bestuurder van FNV Handel. ‘Steeds meer collega’s sluiten zich nu aan bij de FNV en doen mee aan de staking.’ Ook medewerkers van het hoofdkantoor van wehkamp in Zwolle leggen de komende dagen hun werk neer, stelt de vakbond.

De staking is een reactie op de aangekondigde reorganisatie van Apax Partners, de Britse eigenaar van het online warenhuis. De private quity-groep is onder meer van plan het distributiecentrum in Maurik te sluiten en te verkopen, waardoor tientallen medewerkers hun baan dreigen te verliezen.

Wederhoor

In een reactie aan Twinkle zegt wehkamp ‘zeer teleurgesteld’ over het besluit van FNV om in een zeer vroeg stadium een staking te organiseren. De gesprekken over het sociaal plan worden namelijk ‘pas sinds enkele weken gevoerd’. ‘De beoogde organisatieaanpassingen binnen wehkamp zijn hard nodig om in te kunnen blijven spelen in een sterk veranderende en extreem competitieve markt. Stilstand betekent ook in de online wereld achteruitgang. FNV lijkt aan dit feit voorbij te gaan door niet in gesprek te willen over het sociaal plan voor deze organisatieaanpassingen’, schrijft Jennita van Herrikhuijzen, lead public relations bij het online warenhuis. Ze stelt dat er meerdere voorstellen aan de vakbonden zijn gedaan, waarbij de begeleiding van medewerkers naar ander werk centraal staat. ‘FNV heeft op haar beurt echter geen concrete tegenvoorstellen gedaan en dat is niet alleen teleurstellend, maar ook niet in het belang van de medewerkers en het bedrijf. Hierdoor duurt de periode waarin sommige werknemers in onzekerheid verkeren onnodig lang.’ Wehkamp roept de vakbonden nogmaals op om in gesprek te gaan.

Lees ook: FNV wijst sociaal plan wehkamp af