Twinkle | Digital Commerce

A/B-testen in Internet Explorer

2020-07-02
1000562
  • [tips]
  • 2:36

In de praktijk blijken veel mensen nog steeds Internet Explorer te gebruiken. Maar developen voor Internet Explorer kan soms ‘onmogelijk’ zijn omdat het zo verouderd is. Welke problemen doen zich dan voor? Hoe komt dit? En wat zijn de oplossingen?

Tekst: Yuran van den Bosch

Na de eerste browser wars – Internet Explorer (IE) versus Netscape Navigator – werd het Word Wide Web Consortium (W3C) opgericht. Deze organisatie zorgt voor consistentie tussen verschillende browsers, denk aan dezelfde webstandaarden, programmeertalen en plugins. Op het moment van oprichten van het W3C had Microsoft zo goed als een monopolie op de browsermarkt. Dit bedrijf sloeg zijn eigen weg in voor wat betreft webstandaarden en ontwikkelde daarnaast eigen webtools zoals ActiveX en Silverlight. Deze werken echter alleen in IE. Developers moesten daarom webpagina’s en applicaties meerdere malen programmeren: voor browsers met W3C-standaarden, en voor IE dat een eigen systeem aanhoudt.

Verschillen

Er zitten grote verschillen tussen het systeem dat IE gebruikt en de W3C-standaarden van de andere browsers. Zo zijn de andere zoekmachines gefocust op snelheid, veiligheid en verbetering van de develop-mogelijkheden. Ook worden ze vaak geüpdatet, terwijl de laatste versie van IE zeven jaar geleden uitkwam. Na verloop van tijd ging het verschil tussen IE en andere browsers opvallen bij gebruikers en begonnen mensen over te stappen.

Beveiligingsproblemen

IE is bepaald niet meer de veilige browser die het ooit was. Bovendien wordt het altijd geüpdatet in batches, wat betekent dat als er een beveiligingsfout is gevonden en de volgende update pas gepland staat voor volgende maand, dat het een maand duurt voordat de beveiligingsfout opgelost wordt. Dit is al een aantal keer gebeurd. Microsoft heeft naar aanleiding van een aantal beveiligingsinbreuken al meerdere malen de gebruikers van IE gevraagd om die browser niet langer te gebruiken.

Gebruik

In praktijk was het gebruik van IE op desktop in 2019 nog steeds 4,6 procent. Dat is enorm veel voor een onveilige browser waar veel websites niet goed op werken. Waarom gebruiken zoveel mensen nog IE?

- IE was altijd erg goed als een enterprise applicatie, waardoor veel bedrijven IE en het bijbehorende systeem volledig hebben opgenomen.
- Het is te tijds- en kostenintensief om het gehele systeem over te zetten naar een moderner systeem.
- Mensen zijn gewend aan IE, maar zijn zich niet bewust van de veiligheidsrisico’s en blijven het dus gebruiken.
- Ook is er een aantal webstructuren in Windows dat tot op heden nog steeds automatisch wordt geopend met IE.

Laat IE in het verleden

Developers houden nauwelijks tot geen rekening met IE, waardoor websites in IE vaak niet goed werken. Als we bij Online Dialogue een A/B-test developen die niet goed werkt in IE en dit niet op te lossen is, dan sluiten we IE gebruikers uit van deze test. En hoewel dit beter is dan een niet-werkende test live zetten, kan het er wel voor zorgen dat de steekproef minder representatief is. Helemaal als een groot deel van de bezoekers nog IE-gebruiker is. Er is gelukkig al jaren een gestage afname in IE-gebruik. Dus voor de IE-gebruikers onder ons: tijd om over te stappen!

Webanalisten
Dit artikel is geschreven door Yuran van den Bosch, developer bij Online Dialogue, voor het online analyse- en optimalisatieplatform Webanalisten.nl. Het volledige artikel is hier te lezen.