Twinkle | Digital Commerce

FNG duikt diep in de rode cijfers

2020-06-11
1000562
  • [nieuws]
  • 1:23

Modegroep FNG, onder andere eigenaar van Miss Etam, heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 292,1 miljoen euro.

Dat is te lezen in het voorlopige jaarverslag dat de groep met grote vertraging heeft uitgebracht. In het jaaroverzicht van 2019 schrijft FNG dat het vorig jaar ‘complexe en internationale transacties’ heeft gedaan. Daardoor moest de groep onder meer een waardevermindering van 94 miljoen euro doorvoeren. Het is niet helemaal duidelijk wat deze transacties precies inhouden, de onderliggende stukken ontbreken, zijn onvolledig of onduidelijk, aldus de groep.

Schuld

De schulden zijn vorig jaar flink opgelopen; van 285 miljoen euro in 2018 naar ruim 500 miljoen euro in 2019. Dat komt onder andere door de aankoop van het Zweedse e-commercebedrijf Ellos, waar FNG 170,8 miljoen euro voor neerlegde. De omzet steeg met 3,7 procent naar 489,3 miljoen. Dat is voornamelijk te wijten aan de overname van Ellos en de Nederlandse schoenenfabrikant Henkelman Groep. Worden die overnames niet meegeteld, dan daalde de omzet met 5,3 procent.

Herstelplan

In het verslag schrijft FNG dat de coronacrisis de financiële toestand van de groep heeft verslechtert. Er wordt gewerkt aan een herstelplan ‘waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen de belangen van de verschillende stakeholders.’ De schulden van de groep moeten herschikt worden en het herstelplan zal afspraken met de verschillende financiële stakeholders moeten bevatten, klinkt het.

Ceo-wissels

Dat herstelplan moet worden uitgewerkt door de nieuwe ceo Yves Pollé. Hij nam vorige week het stokje over van Manu Bracke, die op zijn beurt een maand geleden de toppositie overnam van Dieter Pennickx. Vorige maand vroeg de groep obligatiehouders om uitstel van betaling tot eind december. In 2018 waren de resultaten beter; toen was er nog een winst van 11,5 miljoen euro.