Twinkle | Digital Commerce

Gegevens 10.000 klanten bol.com-partner op straat

2019-12-09
1000562
  • 0:57

De gegevens van mogelijk bijna tienduizend Nederlandse en Belgische klanten van bol.com-partner Toppie Speelgoed worden door een hacker te koop aangeboden op het internet. Dit blijkt uit onderzoek van VRT NWS.

Het gaat om persoonlijke gegevens en aankopen van klanten. De meeste producten werden gekocht bij Toppie Speelgoed via onder meer bol.com.

'Schade beperkt'

E-mailadressen en telefoonnummers van klanten die rechtstreeks bij Toppie Speelgoed kochten staan op de te koop aangeboden lijst. Van mensen die via bol.com iets kochten staan alleen de naam en afleveradres er op. Dit komt omdat bol.com slechts beperkte gegevens naar externe partners stuurt, aldus VRT NWS. Bol.com meent dat de schade van het lek voor zijn klanten beperkt is omdat het niet gaat om wachtwoorden, accounts, e-mailadressen en bankrekeningnummers.

Autoriteit Persoonsgegevens gewaarschuwd

Bol.com benadrukt dat het incident buiten het eigen systeem heeft plaatsgevonden en te wijten is aan het systeem van Toppie Speelgoed. Bol.com: ‘Iedere ondernemer in Nederland en België is zelf verantwoordelijk voor het volgen van de wet waaronder het juist verwerken van data.’  Toppie Speelgoed heeft inmiddels de Autoriteit Persoonsgegevens over het datalek gewaarschuwd.