Twinkle | Digital Commerce

‘ACM tegen fusie Sandd en PostNL’

2019-07-02
1000562
  • [nieuws]
  • 1:44

De consumentenwaakhond geeft geen groen licht voor de overname van Sandd door PostNL. Het kabinet zal de fusie via wetgeving moeten regelen. Dat schrijft De Telegraaf, die zich baseert op anonieme bronnen.

‘De politiek moet beslissen omdat de ACM de fusie af gaat keuren’, zegt een PostNL-bron tegen de krant.

Eind februari maakten PostNL en Sandd bekend te willen fuseren. De ACM uitte vooral zijn zorgen over de gevolgen van de fusie voor de markt van zakelijke post. PostNL zou dan monopolist zijn. In april gaf ACM aan dat het langer de tijd nodig had om de overname goed te keuren.

Artikel 47 uit de Mededingingswet

Er wordt rekening gehouden met een negatief oordeel over de fusie, PostNL zou na de overname monopolist op de krimpende postmarkt zijn. De Telegraaf schrijft dat de Tweede Kamer daarom de fusie via de wet te willen regelen. Artikel 47 uit de Mededingingswet geeft het kabinet de mogelijkheid het oordeel van de waakhond te negeren als het gaat om ’gewichtige redenen van algemeen belang’.

De Vereniging Grootverbruikers Post en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen tekenden bezwaar aan tegen de fusie. Het is niet duidelijk wat er met deze bezwaren gebeurt als het kabinet niet meegaat met het oordeel van ACM.

Ook DHL heeft aangegeven niet blij te zijn met de fusie, het maakt zich zorgen als het gaat om de pakketmarkt. De pakketbezorger vreest onder andere dat verdere machtsconcentratie 'een gezonde marktontwikkeling van de pakketmarkt zal bemoeilijken.'

13 werkweken

Aan het eind van deze week loopt de termijn van dertien weken af die aan het onderzoek van de ACM is gekoppeld. Maar de waakhond zegt dat het 13 werkweken de tijd neemt om tot een conclusie te komen en dat het dus langer kan duren. ‘De klok staat af en toe stil, als wij bezig zijn.’

Op 16 augustus zou het kabinet een besluit nemen over de postfusie, aldus De Telegraaf.

Analisten van KBC Securities en ING verwachten dat de fusie wel doorgang vindt, het zij met enige vertraging. Ze vinden het niet verrassend als ACM geen toestemming zou geven.