Twinkle | Digital Commerce

Fusie PostNL en Sandd in de wacht

2019-04-02
1000562
  • 1:52

De voorgenomen overname van postdienst Sandd door branchegenoot PostNL moet nog even op zich laten wachten. Waakhond ACM heeft langer tijd de tijd nodig om de overname goed te keuren.

De acquisitie van Sandd werd door PostNL in februari aangekondigd. De postdiensten van beiden bedrijven worden daardoor samengevoegd. Een consolidatie binnen de postmarkt was voor beiden een grote wens, zij hintten hier dan ook al langer op. Zo gaf PostNL vorig jaar nog aan ‘belangrijke stappen’ te hebben gezet om Sandd in te lijven.

Maar voordat de overname daadwerkelijk doorgaat, moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daarvoor nog toestemming geven. Enkele weken geleden gaf topman Ronald van de Laar van Sandd tegenover de Telegraaf nog aan niet te verwachten dat de ACM direct toestemming zou geven voor de overname. Die verwachting komt nu uit. Volgens de ACM is er een vervolgonderzoek nodig om tot een definitief oordeel te komen. PostNL moet nu een vergunning aanvragen bij diezelfde ACM, als het de overname wil doorzetten, zo klinkt het. ´De ACM kijkt kritisch naar de plannen van PostNL om Sandd over te nemen’, aldus Martijn snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. ‘Maar we kijken ook serieus naar de mogelijk voordelen van deze overname. Waaronder de vraag of de overname noodzakelijk is voor de vervulling van de wettelijke taak die PostNL geeft op het gebied van consumentenpost.´

Zorgen over zakelijke post

De ACM uit vooral zijn zorgen over de gevolgen van de fusie voor de markt van zakelijke post. PostNL en Sandd zijn binnen die markt namelijk de enige twee landelijke aanbieders, zo stelt het ACM. Bij een fusie wordt PostNL daarbinnen vrijwel een monopolist. De fusie kan nu enkele maanden opgeschoven worden, aangezien de ACM een standaardprocedure van 13 weken aanhoudt bij het uitvoeren van een vervolgonderzoek. Dit kan zelfs nog langer worden indien de waakhond extra informatie nodig heeft. Indien de overname niet wordt goedgekeurd, kunnen beide partijen alsnog toestemming vragen aan staatssecretaris Mona Keijzer.

Eerder uitte concurrent DHL al zijn zorgen over de voorgenomen fusie. Vooral voor de gevolgen voor de pakketmarkt waarschuwde de dienst. ´Verdere machtsconcentratie zal een gezonde marktontwikkeling van de pakketmarkt, met keuzevrijheid voor bedrijven en consumenten, innovatie gericht op duurzaamheid en duurzame arbeidsrelaties verder bemoeilijken.’

Lees ook: ‘Hoe kan PostNL beter worden?’ (1 april 2019)