Twinkle | Digital Commerce

Rechter vernietigt vergunning fusie Sandd en PostNL

2020-06-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:23

De vergunning voor de overname van Sandd door PostNL is vernietigd door de rechtbank in Rotterdam. Volgens de rechter is de vergunning niet zorgvuldig genoeg voorbereid.

Volgens de rechtbank in Rotterdam is het ministerie van Economische Zaken, dat de vergunning heeft verleend, niet genoeg ingegaan op de risico’s voor mededinging. Dat schrijft de NOS. De Autoriteit Consument en Markt liet vorig jaar september al weten de fusieplannen af te keuren. De waakhond vreesde voor een monopolist op het gebied van postbezorging, waardoor de prijzen zouden stijgen met 30 tot 40 procent.

Gefuseerd

De twee bedrijven zijn per 1 februari samengevoegd, en dat kan niet zomaar worden teruggedraaid, ‘Sandd is ontmanteld en die integratie kan niet worden teruggedraaid,’ aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws. PostNL heeft de rechter gevraagd om de fusievergunning te behouden, gezien de vergaande consequenties. De rechter oordeelt dat het ‘ontoelaatbaar afbreuk doet’ aan de mogelijkheid om een regeringsbesluit aan te vechten in de rechtbank. Wel geeft hij toe dat het de vraag is of de fusie nog ongedaan kan worden gemaakt.

Minder brieven

De twee bedrijven fuseerden omdat Nederlanders steeds minder brieven versturen, en zonder de fusie zou volgens PostNL de continuïteit van de Nederlandse postbezorging in gevaar komen. De bal ligt nu bij het kabinet, zo vertelt PostNL aan de NOS: ‘We hebben er vertrouwen in dat het kabinet zorgvuldig zal handelen. Als je kijkt naar de redenen waarom het besluit is genomen, zijn die niet veranderd. Sterker nog: het postvolume is nog verder gekrompen. Dat maakt het extra belangrijk voor de toekomst van de postvoorziening dat er landelijk één netwerk is. We moeten afwachten welke stap de staat nu zal nemen.’