Twinkle | Digital Commerce

Amazon indexeert derdenvoorraad Duitsland

2019-05-31
1024512
  • 1:50

Aanbieders die op Amazon Duitsland hun waar verkopen, worden per 1 oktober scherper in de gaten gehouden door de e-commercereus.

Dan start Amazon met de Inventory Performance Index (IPI). Met deze index houdt Amazon bij hoe goed sellers hun voorraadbeheer in orde hebben. De e-tailer houdt daarmee van Fulfilment By Amazon-klanten, kortweg FBA, gegevens bij van verkoop, voorraad en kosten en op basis daarvan krijgen ze een score, meldt Fashionnetwork.

Als die score te laag is, bijvoorbeeld doordat verkopers voorraden opslaan bij Amazon die te lang liggen zonder verkocht te worden, kunnen ze worden bestraft.

In de index kunnen sellers een score van 0 tot 1000 behalen. Wie onder de 350 punten scoort, mag minder of helemaal geen voorraad meer naar Amazon´s magazijn sturen en moet een geldbedrag betalen voor de voorraad die hun opslaglimiet overschrijdt. Verkopers die boven de 350 punten scoren, krijgen geen straf opgelegd.

Volgens Amazon is de index bedoeld om sellers in te lichten over ´prioriteiten die u kunt stellen voor acties om uw beoordeling te verbeteren.´

Het bedrijf stelt dat de IPI helpt om zijn verplichtingen met betrekking tot levering naar klanten na te komen. Maar het is ook een manier voor Amazon om efficiënter met zijn distributiecentra om te gaan. Het bedrijf investeerde miljarden in uitbreiding van zijn dc’s wereldwijd, en wil voorkomen dat deze centra vol komen te staan met voorraden van derden waar niets mee gebeurt.

Vernietigen

Eerder werd nog bekend dat het bedrijf in Frankrijk die onverkochte voorraden vernietigt, en ook Nederlandse aanbieders krijgen die mogelijkheid aangeboden. Door strenger te monitoren en waar nodig te bestraffen, zorgt Amazon er wel voor dat er minder voorraad overblijft, en dus minder producten worden weggegooid.

Toch is het opvallend dat Amazon met de IPI naar Duitsland komt. Begin dit jaar werd nog bekend dat het bedrijf vanaf augustus de tarieven die het rekent om voorraden langdurig op te slaan in Europa verlaagt. Dat geldt voor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland.

Efficiënte voorraad

Amazon startte halverwege vorig jaar met de voorraadindex in Amerika, toen liet het bedrijf aan verkopers weten beperkingen te ervaren van de voorraadcapaciteit tijdens belangrijke winkelseizoenen. ‘Om deze beperkingen te verminderen, willen we blijven toestaan dat de meest efficiënt beheerde voorraad door het netwerk blijft stromen, terwijl we minder efficiënt beheerde voorraad beperken.’