Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon vernietigt voorraden van partners’

2019-01-15
1024512
  • 1:35

Amazon zou op grote schaal producten vernietigen van externe verkopers in Frankrijk. Een undercover-reportage daarover heeft tot felle reacties geleid, ook van de politiek. ‘Ik ben geschokt, verontwaardigd.’

Dat verklaarde Brune Poirson gisteren op de Franse televisie. Zij is als staatssecretaris verbonden aan het ministerie van milieu en ecologische ontwikkeling. Ze voegde toe dat er een nieuwe wet in de maak is over de circulaire economie. ‘Die verbiedt dit soort praktijken. Opdat bedrijven zoals Amazon geen bruikbare producten meer weggooien.’

Undercover-reportage

De reactie kwam aan het eind van de uitzending van Capital, zondagavond op de Franse televisiezender M6. Het programma infiltreerde bij het fulfilmentcenter van Amazon in Saran, bij Orléans, en rapporteert dat containers vol met onverkochte producten richting brandstapel of schroothoop gaan. De programmamakers spraken met voormalige werknemers en zeggen inzage te hebben gehad in de 'officiële vernietigingscijfers’.

Omerta

Het zou gaan om artikelen van externe partners, die producten verkopen op Amazon en gebruik maken van Fulfillment by Amazon (FBA). Zij krijgen volgens Capital contractueel de keus voorgelegd of ze onverkochte voorraad terug willen nemen of willen laten vernietigen. Als dat waar is, hebben duizenden bedrijven van de praktijken geweten. Naar verluidt zijn alleen in het relatief kleine Franse magazijn te Saran al 293.000 artikelen vernietigd, in negen maanden tijd. De progammamakers:

Koffiemachines, speelgoed, schoenen, smartphones, tablets, boeken, cd's, brillen en zelfs luiers!

Voedselbanken

Amazon, dat geen magazijn heeft op Nederlands grondgebied, stelt naar verluidt in een reactie dat het retourstromen zoveel mogelijk probeert te beperken. En dat het nog bruikbare maar niet opnieuw verkoopbare producten doneert aan liefdadigheidsinstanties zoals voedselbanken. Over onverkochte voorraden zegt de retailer niets. Er is inmiddels een petitie gestart om Amazon op te roepen onverkochte bruikbare goederen aan gezinnen in nood te schenken.

Lees ook: ‘Amazon Duitsland biedt externe verkopers aan om retouren te vernietigen’ (8 juni 2018)