Twinkle | Digital Commerce

Duitse pakketbezorgers zijn fors minder gaan verdienen

2019-04-09
18871061
  • 1:05

Het bruto loon van Duitse pakketbezorgers is in tien jaar tijd met 13 procent gedaald, terwijl de lonen in de hele economie bij onze oosterburen met 24 procent toenamen.

Daarover schrijft de Rheinische Post. De krant baseert zich op cijfers die de Duitse regering heeft vrijgegeven na vragen van Die Linke in de Bondsdag.

2.478 euro bruto

Het gemiddelde bruto maandloon van een pakketbezorger in Duitsland daalde van 2.859 euro in 2007 naar 2.478 euro in 2017, ondanks de toenemende vraag naar hun werk. De lonen waren volgens de politieke partij nog sterker gedaald als de beloning van buitenlandse subcontractors zou zijn meegenomen; steeds meer van de pakketbezorging ligt hun handen.

Licentiemodel

Die Linke, te vergelijken met de Nederlandse SP, wijst erop dat bezorgers het slachtoffer worden van de race to the bottom in de pakketmarkt, mede ingegeven door gratis bezorging voor consumenten. De partij pleit voor een licentiemodel, waarin bedrijven moeten worden toegelaten tot de markt. Daar horen voorwaarden en handhaving bij.

Die Bundesregierung muss dringend gegen die Schmutzkonkurrenz vorgehen, die die Löhne in dieser Branche immer mehr unter Druck setzt.


Gerelateerde artikelen: