Twinkle | Digital Commerce

Verplichte acceptatie cash betalingen blok aan been Amazon Go-winkels

2019-03-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

De kassaloze Amazon Go-winkels in Amerika komen mogelijk in de problemen nu meerdere Amerikaanse steden pleiten voor een verplichte acceptatie van contant geld in winkels.

In Philadelphia is een dergelijke wet al aangenomen, onlangs pleitte New Jersey ook al voor een verbod op contantloos betalen bij retailers en nu wil men in San Fransisco ook deze wet aannemen. Vanaf deze zomer gaat de wet in Philadelphia van kracht. Winkels die daar geen contant geld accepteren, kunnen een boete van maximaal tweeduizend dollar krijgen. Als de wetten in New Jersey en San Fransisco ook worden aangenomen, kunnen fysieke retailers die contante betalingen weigeren daar ook worden beboet.

Discriminatie

Veel Amerikaanse wetgevers stellen namelijk dat er bij cashloze winkels sprake is van discriminatie. Zo kunnen consumenten met een laag inkomen, die bijvoorbeeld geen bankrekening of creditcard hebben, niet bij Amazon Go terecht. En ook oudere consumenten die niet liever met papier geld betalen, hebben bij cashloze winkels een probleem. De retailers zelf zijn het overigens niet eens met de mogelijke nieuwe wetten. Volgens hen is bijvoorbeeld het risico op diefstal veel kleiner.

De wetgeving is een doorn in het oog van Amazon, dat met zijn kassaloze Amazon Go-winkels grote plannen heeft. Zo zouden er over twee jaar wereldwijd drieduizend van deze winkels moeten zijn. En ook in Europa wil de internetreus deze winkels openen. Naar verluidt zou Groot-Brittannië de eerste zijn waar het bedrijf een Amazon Go-winkel opent.