Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer wil tijdelijk verbod op uitverkoop

2020-04-15
1000562
  • 1:16

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil winkeliers tijdelijk verbieden om uitverkoop te houden. Het gaat om een totaalverbod tot 1 juli voor alle non-foodretailers, zowel online als offline.

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om een verbod in te stellen op uitverkoop tot 1 juli. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de sale tijdelijk verbieden. Het kabinet hoopt zo snel mogelijk uitsluitsel te kunnen geven. Het verbod geldt voor alle non-foodretailers, zowel online als in de winkels. Een uitverkoopverbod moet kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis nog wel open zijn en met prijzen stunten, zo schrijft de NOS.

Uitzonderlijke tijden

‘Je wil niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert,’ zegt D66-Kamerlid Verhoeven tegen de NOS. Normaal gesproken pleit de partij voor een vrije markt, waarin ondernemers zelf mogen kiezen wat ze doen. ‘Maar het zijn uitzonderlijke tijden, die vragen om uitzonderlijke maatregelen,’ aldus Verhoeven. Ook coalitiepartners CDA, VVD en ChristenUnie pleiten voor een verbod.

Petitie

Vanuit de sector zelf klinken ook geluiden over een verbod. Winkeliers Annemiek Buijs en Karin Vink hebben een petitie opgesteld die inmiddels meer dan 6300 keer ondertekend is. De ondernemers willen voorkomen dat de grote (internationale) ketens en merken online flinke kortingen aanbieden. Toch zijn niet alle retailers voor een verbod; sommigen vrezen dat consumenten in tijden van crisis thuisblijven als er geen kortingen zijn. Vorige maand riep ook directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org op om de uitverkoop uit te stellen.