Een meerderheid van de Tweede Kamer wil winkeliers tijdelijk verbieden om uitverkoop te houden. Het gaat om een totaalverbod tot 1 juli voor alle non-foodretailers, zowel online als offline.
Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om een verbod in te stellen op uitverkoop tot 1 juli. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de sale tijdelijk verbieden. Het kabinet hoopt zo snel mogelijk uitsluitsel te kunnen geven. Het verbod geldt voor alle non-foodretailers, zowel online als in de winkels. Een uitverkoopverbod moet kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis nog wel open zijn en met prijzen stunten, zo schrijft de NOS.
Uitzonderlijke tijden
‘Je wil niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert,’ zegt D66-Kamerlid Verhoeven tegen de NOS. Normaal gesproken pleit de partij voor een vrije markt, waarin ondernemers zelf mogen kiezen wat ze doen. ‘Maar het zijn uitzonderlijke tijden, die vragen om uitzonderlijke maatregelen,’ aldus Verhoeven. Ook coalitiepartners CDA, VVD en ChristenUnie pleiten voor een verbod.
Petitie
Vanuit de sector zelf klinken ook geluiden over een verbod. Winkeliers Annemiek Buijs en Karin Vink hebben een petitie opgesteld die inmiddels meer dan 6300 keer ondertekend is. De ondernemers willen voorkomen dat de grote (internationale) ketens en merken online flinke kortingen aanbieden. Toch zijn niet alle retailers voor een verbod; sommigen vrezen dat consumenten in tijden van crisis thuisblijven als er geen kortingen zijn. Vorige maand riep ook directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org op om de uitverkoop uit te stellen.
Dit is inmiddels een ongenuanceerde discussie geworden die zijn oorsprong heeft in de kledingretail. Inmiddels wordt nu alle non food op een hoop gegooid en wordt uitverkoop, korting, sale en alles wat met niet bruto adviesprijs is, op een hoop gegooid. Eerst wordt vanuit Brussel hard opgetreden om prijsvorming vrij te laten ter bescherming/voordeel van de consument. Dit met forse boetes. Nu moet alles op zijn koop ter bescherming van kleine retailer. Deze gaat niet ineens "goed" verkopen, krijgt gee liquiditeit voor salarissen en vakantiegeld en annuleert alle voororders voor het komende seizoen. Veel merkleveranciers staan op wankelen waardoor het assortiment straks fors onder druk komt te staan, veel consumenten werkeloos zonder geld voor aankopen. Advies is duur maar zonder een heel doordacht plan een hopeloos plan. Zeker als er zo maar wat geroepen wordt over de gehele non food. PS. Volgens mij geldt er een boekenbesluit met vaste prijzen (bij wet)