Twinkle | Digital Commerce

Boekhandelaar aan de deur

2019-03-22
1000562
  • [interview]
  • 1:29

Vóór 17 uur online een boek bestellen bij de lokale boekhandel en dat dezelfde avond thuisbezorgd krijgen. Inez Hendriks bedacht het franchiseconcept Boekbezorgd.nl.

Hendriks is eigenaar van Boekhandel Hendriks in Eerbeek. Ze merkte dat een groot deel van haar omzet kwam van toptitels en ontwikkelde daar een webshop voor. ‘Door het gemak van online bestellen te combineren met de lokale fysieke winkel, en vervolgens snel en persoonlijk te leveren kan ik me onderscheiden van andere aanbieders’, zegt Hendriks. Boekhandels uit het hele land kunnen zich als franchiser bij Boekbezorgd.nl aansluiten, naast de website is er ook een app. ‘Beide zijn voor franchisers gemakkelijk te gebruiken. Ze krijgen een eigen pagina die ze zelf kunnen vullen met boeken. Er is een homepage waarbij de klant aan de hand van de postcode bij de plaatselijke winkel uitkomt.’

De logistiek en distributie heeft elke aangesloten boekhandelaar zelf in de hand: ‘Het kan zijn dat men na het sluiten van de winkel nog een rondje maakt om de bestellingen af te leveren. Zo maak je ook actief contact met de klant.’ De bestellingen kunnen contant aan de deur of online via iDeal afgerekend worden.

‘Boekbezorgd wil ik niet alleen voor mij zelf laten werken. Ik geloof in het verbinden van ons als boekhandels middels een soft franchiseconcept’, aldus de eigenaar. Er zijn maandelijkse kosten voor de website en daarnaast betalen deelnemende boekhandels 25 euro voor het abonnement. ‘Verder zijn er geen kosten. Het succes van ons allen is ook mijn succes; samen verder optrekken om meer boeken te verkopen.’

Boekbezorgd.nl wordt b2b gepromoot via Boekblad, het vakblad van boekhandelaren, en b2c via lokale advertenties en social media. ‘We willen de Thuisbezorgd.nl van de boeken worden’, is de ambitie van Hendriks. Maar eerst werkt ze hard aan de uitdaging andere partijen enthousiast te krijgen om in te stappen.