Twinkle | Digital Commerce

Strafrechtelijke vervolging malafide verkopers door ‘hack-wet’

2019-02-28
1000562
  • 1:09

Vanaf morgen kunnen webwinkeliers die zich schuldig maken aan malafide praktijken eenvoudiger strafrechtelijk worden vervolgd. De wet Computercriminaliteit III treedt dan in werking.

Deze wet zorgt er onder meer voor dat de malafide webwinkeliers via het strafrecht vervolgd kunnen worden en stelt daarnaast ook nieuwe strafeisen. Zo kunnen gedupeerden nu een schadevergoeding vragen, meldt nieuwssite Security.nl. Het daadwerkelijk vervolgen van malafide webshopeigenaren bleek eerst vaak lastig, omdat de praktijken van de malafide shops niet altijd als oplichting werden beoordeeld.

In de nieuwe ‘hack-wet’ krijgen justitie en politie met name meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo mogen ze bijvoorbeeld op afstand computers hacken om delicten op te sporen. Ook mogen zij de opgespoorde gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren en communicatie aftappen.

Offline halen

De praktijken van malafide webwinkels kwamen vorig jaar enkele keren aan het licht. De Consumentenbond liet vorig jaar 4.500 online nepshops uit de lucht halen. De shops laten consumenten in de val lokken door zich voor te doen als winkels die dure merkartikelen voor lage prijzen aanbieden. Als de consument in de val trapt, en betaalt, kan deze vaak fluiten naar zijn bestelling en geld. De bond kan de malafide shops niet zelf uit de lucht halen. Zogeheten ‘registrars’, hostingpartijen, zijn de enige die de malafide webwinkels uit de lucht mogen halen. Maar alleen als er daadwerkelijk bewijs is dat het om een nepshop gaat.