Twinkle | Digital Commerce

‘Definitief verbod op geoblocking in EU nog dit jaar’

2017-05-28
20481152
  • [nieuws]
  • 1:05

Europa is weer een stuk dichterbij een verbod op geoblocking door de goedkeuring van een wetconceptversie in het Europees Parlement. Een definitieve regeling komt waarschijnlijk nog dit jaar, verwacht Thuiswinkel.org.

De leden van het Internet Markt en Consumentenbescherming (IMCO) Committee binnen het Europees Parlement waren positief over een beleid waarin het online discrimineren van consumenten uit een ander land wordt tegengegaan. Consumenten in de EU mogen in buitenlandse webshops dan niet meer de toegang worden ontzegd op basis van hun nationaliteit, woonplaats of verblijfplaats en niet worden gediscrimineerd op grond van prijzen en verkoop- of betaalcondities.

Voorstel
Nadat de Europese Raad van Ministers een wetsvoorstel tegen geoblocking in november 2016 aannam, werd een maand later een conceptrapport ingediend door politica Roza Thun. Over dit rapport, waarvoor Thuiswinkel.org naar eigen zeggen ook aanbevelingen heeft geleverd, is nu gestemd in het Europees Parlement. Het zorgt voor een aantal voordelen voor Nederlandse webwinkeliers.

Onderhandelingen
Momenteel zijn er onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie over de definitieve inhoud van de regeling. Wanneer die rond zijn, wordt het wetsvoorstel gelijk van kracht voor alle Europese lidstaten. Volgens Thuiswinkel.org zal het akkoord waarschijnlijk nog dit jaar worden bereikt.