Twinkle | Digital Commerce

Intertoys in surseance van betaling

2019-02-12
1024512
  • [nieuws]
  • 1:27

Intertoys vraagt uitstel van betaling aan. De speelgoedketen ondervindt hevige concurrentie van online aanbieders en discounters als Action.

Dat meldt het bedrijf zojuist in een persverklaring. Intertoys nam het besluit 'onder druk van aanhoudende zware marktomstandigheden' en gaat over tot een stevige herstructurering van de huidige organisatie. Het gevraagde uitstel van betaling geldt alleen voor de Nederlandse activiteiten van de keten; de winkels blijven tot nader bericht open, artikelen kunnen gewoon geretourneerd worden.

Ceo Roland Armbruster zegt met een aantal partijen in gesprek te zijn over 'verdere samenwerking'. 'In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk. Met een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in 10 jaar betekent dat, dat wij nu moeilijke beslissingen moeten nemen.'

Bewindvoerders Jasper Berkenbosch van Jones Day en Joris Lensink van De Vos & Partners onderzoeken momenteel opties tot reorganisaties, samen met het management van de nummer 58 van de Twinkle100.

Decennium van rake klappen

In 2017 zette Intertoys 30 miljoen euro aan online verkopen in Nederland om, maar vond ook juist veel druk van concurrentie op internet. 'Toenemende online verkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar met 50 procent doen dalen', beschouwt Intertoys. 'Daar komt voor een speciaalwinkel als Intertoys ook toenemende concurrentie van discounters buiten de traditionele speelgoedmarkt bij.'

Nieuwe eigenaar

Intertoys was tot eind 2017 onderdeel van Blokker Holding en werd daarna met inbegrip van Bart Smit en Toys XL verkocht aan Alteri Investors. Kort voor die overname werd een nieuw online platform met marktplaats voor externe verkopers gelanceerd door Nextail. Onlangs introduceerde Intertoys een eigen loyaliteitsprogramma en werd het webplatform opnieuw gereviseerd. Daarbij kwam de marktplaatsfunctionaliteit stil te liggen; dat zou van tijdelijke aard zijn.