Twinkle | Digital Commerce

'Amazon Duitsland biedt externe verkopers aan om retouren te vernietigen'

2018-06-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:23

Amazon zou in Duitsland massaal retourzendingen vernietigen en daarbij dagelijks voor tienduizenden euro's aan waar weggooien.

Dat meldt het Duitse televisieprogramma Frontal21 van de Duitse zender ZDF en het Duitse tijdschrift WirtschaftsWoche op basis van onderzoek.

Duitse Journalisten baseren het onderzoek op gesprekken met personeel van Amazon Duitsland en interne documenten en foto's die ze konden inzien. Conclusie: op grote schaal worden verschillende goederen afgevoerd in de Duitse distributiecentra van Amazon. Ook biedt het bedrijf aan externe verkopers aan om de producten te laten vernietigen. Zo blijkt uit de documenten.

Verspilling

Medewerkers die met de journalisten spraken, geven aan dat voor veel geld aan producten wordt weggegooid. Dat zijn veelal producten die nog goed functioneren en soms zelfs nog nieuw zijn. Waarom dat gebeurt, is een raadsel. In een reactie geeft Amazon geen reden voor het verwijderen van de producten. Wel geeft het bedrijf aan dat het 'iedere dag het bedrijfsproces verbetert om zo weinig mogelijk producten weg te hoeven gooien.'

Groot schandaal

De Duitse politiek spreekt van 'een groot schandaal'. 'We consumeren op deze wereld heel veel, met alle problemen van dien. Zo'n handelswijze past niet in deze tijd. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen geschokt zijn en dit niet accepteren', verklaart de staatssecretaris van het ministerie van Milieu in Duitsland. Ook milieu-organisatie Greenpeace heeft met ontstemming gereageerd en pleit voor de komst van een nieuwe wet.

Reactie Amazon

In een statement laat Amazon weten: 'Wij streven er naar om productverspilling te minimaliseren. Voor goederen die terug worden gestuurd of niet worden verkocht, hebben we verschillende programma's in het leven geroepen om productverspilling tegen te gaan. Daar hoort onder meer doorverkoop, donaties en recycling bij.'