Twinkle | Digital Commerce

Vergelijkers in opstand tegen Google

2018-11-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:48

De maatregelen die Google heeft getroffen nadat het vorig jaar een torenhoge geldboete ontving voor het schenden van het mededingingsrecht, zijn bij lange na niet voldoende. Dat stellen veertien Europese vergelijkers in een brief aan Eurocommissaris Margrethe Vestager.

In de brief, die ook is ondertekend door Ben Kerkhof van Vergelijk.nl, stellen de CSS-partners dat het ‘nalevingsmechanisme’ van Google in het geval van Google Search, niet voldoet. Volgens hen is de schade ‘die door het illegale gedrag van Google is veroorzaakt’ onverminderd doorgegaan. De groep verzoekt de Eurocommissaris dan ook ‘met klem’ om in actie te komen en een zogeheten ‘niet-nalevingsprocedure’ te starten tegen Google.

Volgens de CSS-partners zijn zij onder meer gedwongen om een groot deel van hun winst weg te bieden in de nieuwe omgeving van Google Search, terwijl Google Shopping dat in de praktijk niet doet. Zij stellen dat veel vergelijkers, vanwege die veiling-omgeving, er voor kiezen om niet deel te nemen. Volgens de groep heeft Google nog steeds de touwtjes stevig in handen wat betreft de productreclame en bepaalt de zoekmachine hoeveel en door wie daaraan wordt verdiend.

Maatregelen

In juni vorig jaar beboette de Europese Unie de zoekgigant voor het schenden van het mededingingsrecht. Door de prominente plek van Google Shopping bovenaan resultaten van populaire zoekmachines, zouden niet-aangesloten retailers en prijsvergelijkers onterecht benadeeld worden in de concurrentiestrijd. Naast de boete van 2,42 miljard euro moest Google ook met maatregelen komen. Die kwamen enkele maanden later. In Google Search zouden niet alleen resultaten van Google Shopping moeten staan maar ook van andere vergelijkers, Voor die posities moeten ze wel betalen.

Onvrede

In januari van dit jaar uitte Ben Kerkhof van Vergelijk.nl ook al zijn onvrede over de maatregelen van Google Search. Volgens hem kan Vergelijk.nl op deze manier zijn USP niet laten zien. ‘We waren niet zo blij met dit voorstel, maar besloten wel mee te doen aan het veilingsysteem. We staan goed in contact met Google en de Europese Unie, maar het volume dat eruit komt, blijft duidelijk achter.’

In Twinkle 9, die afgelopen dinsdag uitkwam, lees je een uitgebreide special over de opmars van CSS-partners.

Lees ook:
'Aantal Google CSS-partners in Nederland gestegen naar 61' (28-09-2018)
'Boete voor Google Shopping, wat nu?' (Twinkle 8 2017)