Twinkle | Digital Commerce

Europese rechter oordeelt dat miljardenboete Google terecht is

2021-11-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:06

Het is een dossier dat inmiddels alweer ruim vier jaar speelt. In 2017 kreeg zoekreus Google van de Europese Commissie een megaboete van 2,4 miljard euro opgelegd vanwege misbruik van de marktpositie. Google liet het er niet bij zitten en ging in beroep. Die is nu van tafel geveegd.

Daardoor moet Google nu alsnog de boete betalen. De zoekgigant kan nog wel in beroep gaan bij het Europees Hof, als laatste strohalm. Google krijgt de boete omdat het zijn vergelijkingssite Google Shopping prominenter in beeld bracht dan die van anderen. Daardoor is er sprake van oneerlijke concurrentie omdat zoekresultaten op Google Shopping dus eerder werden getoond. Eurocommissaris Margrethe Verstager zei daar eerder over: ‘Het ontnam andere bedrijven de kans om eerlijk te concurreren en innoveren. Belangrijker nog, het ontnam Europese consumenten een echte keuze in diensten en de volledige voordelen van innovatie.’

Google zelf was het daar dus niet mee eens, en stelde dat het de dienst beter had gemaakt door meer relevante resultaten te laten zien. Het is op dit moment nog niet duidelijk of Google naar het Europees Hof stapt.