Twinkle | Digital Commerce

‘Door Google I/O 2018 steeg verwachting Nederlandse vertaling Assistant’

2018-10-11
1000562

Toen zoekgigant Google tijdens zijn jaarlijkse conferentie Google I/O 2018 eerder dit jaar met enkele flinke aankondigingen kwam, werden de verwachtingen rondom de komst van de Nederlandse spraakassistent steeds groter.

Dat zei Karlijn Pels, senior industry manager omnichannel retail & commerce bij Google, vandaag tijdens Voice Conference in Amsterdam. Volgens Pels, die samen met een team sinds vorig jaar werkte aan de vertaling van de assistent, was met name de aankondiging van Google Duplex een reden voor Google-fans om in hun handen te wrijven. ‘Daar zijn we nu nog niet, maar het zegt wel heel veel over de verwachtingen die mensen hebben bij de software.’

Duplex

Met Google Duplex, dat toevallig deze week in Amerika is aangekondigd, kunnen gebruikers bijvoorbeeld reserveringen maken zonder zelf op te hoeven bellen. De software is voor het eind van het jaar te gebruiken voor eigenaren van een Google Pixel-telefoon in de steden New York, Atlanta, Phoenix en San Fransisco. Ook is het met Duplex in de toekomst mogelijk om meer afspraken te maken, zoals bij de kapper. Vooralsnog is dit nog niet beschikbaar.

Het was eerst desktop first, toen mobile first en straks wordt het AI first

AI first

In haar presentatie benadrukt Pels de verschuiving die op dit moment op technologiegebied gaande is. ‘Het was eerst desktop first, toen mobile first en straks wordt het AI first. De consumentenervaring gaat helemaal overhoop. Het gaat allemaal veranderen.’

Google Home

Deze week werd bekend dat aan het eind van deze maand de slimme speakers van de zoekgigant: Google Home en Google Home Mini in het Nederlands worden uitgebracht. Deze speakers draaien op de software van Google Assistent, dat sinds eind juli in onze taal beschikbaar is. Met de Google Home kunnen gebruikers stemopdrachten geven. Zo kun je slimme lampen bedienen, wekkers en timers zetten, je agenda controleren en muziek afspelen. Met de functie ‘Voice Match’ maakt de speaker onderscheid tussen verschillende stemmen. Hierdoor kun je ook afzonderlijk een agenda controleren.

Op dit moment is shoppen via Google Assistent nog niet mogelijk. Verschillende retailers werken middels een proef al wel samen met de techreus. Bij Twinkle100-aanvoerder bol.com kunnen klanten bijvoorbeeld op zoek naar een geschikt product en krijgen ze advies voor cadeaus.

Lees ook:
Nederlandse e-commerce in zee met Google Assistent’ (Twinkle 26-07-2018)
Google Home spreekt nu ook Nederlands’ (Twinkle 09-10-2018)