Twinkle | Digital Commerce

Alibaba's Jack Ma in 2019 met pensioen

2018-09-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Jack Ma maakt bekend volgend jaar september te stoppen als bestuursvoorzitter van het door hem opgerichte Alibaba. De topman gaat zich richten op onderwijs en liefdadigheid.

Ma, die vandaag zijn 54e verjaardag viert, draagt in september 2019 het stokje over aan Daniel Zhang, die al ceo is van Alibaba. In 1999 richtte Ma samen met zeventien vrienden Alibaba op, dat destijds met flinke investeringen van onder meer Goldman Sachs een vlucht nam en inmiddels één van de grootste webwinkels ter wereld is.

Overgangsjaar

Dit weekend meldde de New York Times dat Ma vandaag al op zou stappen, maar vandaag maakte de topman zelf bekend een jaar de tijd te nemen om de overdracht aan Zhang soepel te laten verlopen. Ma, een voormalig docent Engels, is van plan zich na dat overgangsjaar te richten op filantropische zaken.

'Ik ben erg trots dat Alibaba nu een structuur, bedrijfscultuur, bestuur en werving van talenten kent waardoor ik probleemloos kan vertrekken', aldus de scheidend oprichter.

Singles Day-oprichter

Daniel Zhang startte in 2007 als cfo bij Alibaba 's marktplaats Taobao en droeg bij aan de lancering van Tmall in 2009. Ook is hij de 'geestelijk vader' van het inmiddels zeer populaire jaarlijkse koopjesfestijn Singles Day op 11 november.