Twinkle | Digital Commerce

Ceo Alibaba: ‘Internationale expansie is topprioriteit’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:29

‘Alibaba moet de komende tijd internationaliseren om een e-commerce bedrijf van de toekomst te worden. Daarom is internationale expansie topprioriteit voor het komende jaar’. Dat zei de nieuwbakken ceo Daniel Zhang tijdens zijn inauguratie.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor Alibaba is de afkomst van zijn medewerkers, aldus Zhang. Het bedrijf bestaat nu volledig uit Chinese werknemers. Zhang wil dit personeelsbestand het komende jaar aanvullen met internationale medewerkers, om een mix van afkomsten te krijgen op de afdelingen.

Niet alleen een slogan
Globalization is not just a slogan’, zei Zhang volgens nieuwssite Alizila. ‘We moeten een internationaal team organiseren en het internationale denken gebruiken om het bedrijf te leiden. “Global buy and global sell”, is het streven.’ Alibaba blijft bijvoorbeeld flink investeren in overzeese uitbreiding,onder andere door AliExpress en Tmall Global verder uit te bouwen.

Opserveren
Begin deze maand werd bekend dat Alibaba voorlopig geen personeel meer aanneemt, omdat het bedrijf te snel zou zijn gegroeid. Zhang heeft daar dus andere ideeën over: 'We moeten internationaal talent aannemen en de tijd nemen om hun gebruiken, culturele verschillen en manier van denken te begrijpen. Zo kunnen we een echt internationaal bedrijf worden.'

Inkomsten
De Alibaba Group realiseerde in de eerste drie maanden van dit jaar 45 procent meer omzet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De inkomsten - een fractie van het totale handelsvolume - kwamen uit op ongeveer 2,5 miljard euro. De internationale omzet representeerde in deze periode slechts 9 procent (pdf) van de totale opbrengst. Een jaar eerder lag het buitenlandse aandeel nog op 11 procent. Oprichter Jack Ma wil het naar 50 procent tillen.
 
In het volgende nummer van Twinkle kunt u lezen over de Chinese ervaringen van Nederlandse bedrijven als Noppies en Flinders, die verkopen via Tmall Global.