Twinkle | Digital Commerce

'Nederlandse webwinkelmarkt verzadigd'

2018-08-31
1000562
  • [nieuws]
  • 1:16

Geen land ter wereld telt zoveel webwinkels in verhouding tot het aantal inwoners als Nederland. Het is dringen geblazen op de e-commerce markt en dat kost veel webshops de kop, voorspelt het Groningse Dataprovider.

Nederland kent ongeveer 80.000 webwinkels, berekent Dataprovider: ofwel één webwinkel per 214 inwoners. Slechts een derde van dat aantal shops vertoont veel activiteit, bij 43 procent gebeurt nagenoeg niets. Na die correctie zouden er nog altijd per webwinkel maar 640 Nederlanders zijn.

Kapitaalkrachtig

'Er zijn zoveel sites dat er sprake is van verzadiging', zegt mede-oprichter Christian Branbergen tegen Dagblad van het Noorden. Wie een succesvolle internetspeler wil zijn, moet steeds diepere zakken hebben om online zichtbaar te zijn en te voldoen aan het verwachte serviceniveau, aldus Dataprovider. Het web-crawling bureau levert data over bedrijven en websites aan klanten als PayPal, Google en het CBS.

'Op zoek naar wat anders'

De groeiende impact van online platforms als bol.com en Amazon versnelt die ontwikkeling, aldus Branbergen. 'Je ziet dat de grote online shops volop bezig zijn en de kleinere steeds minder actief worden. Eigenlijk is het normaal, het is een correctie. Mensen zoeken hun heil bij de grotere partijen.' De zoekmachines van Dataprovider laten zien dat ook payment service providers er in groten getale aansluiting zoeken. 'Nederlanders zijn een handelsvolkje, maar de jongens van de webwinkels zullen op zoek moeten naar wat anders. Het opportunistische is eraf.'