Twinkle | Digital Commerce

'Zelfstandige pakketbezorgers PostNL overwegen acties'

2018-07-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Zelfstandige ondernemers die voor PostNL pakketten bezorgen kunnen momenteel amper rondkomen door de lage tarieven die de vervoerder hanteert.

Dat blijkt uit een brief die de Belangenvereniging van Pakketdistributie(BVPB) naar haar leden heeft gestuurd en in het bezit is van de Telegraaf.

Zo zou het tarief niet voldoende zijn om aan de cao van het beroepsgoederenvervoer te voldoen. Daarnaast worden niet alle uren vergoed, bijvoorbeeld bij vertraging van pakketbezorging. Een betrokkene meldt aan de krant dat er mogelijk acties zullen volgen. 'De werkdruk neemt maar toe, terwijl we niet meer betaald krijgen. De vrees is dat er pakketjes blijven liggen omdat de rijders de stroom straks niet meer aankunnen.'

Reactie

In een reactie aan de Telegraaf laat PostNL weten dat het 'huidige tariefmodel voor ondernemers met pakketbezorgers in loondienst toereikend is om hun personeel volgens de cao uit te betalen'. Ook laat het bedrijf weten begrip te hebben voor recente ontwikkelingen en nog beter te willen aansluiten bij de kostenontwikkeling van ondernemers. Aan Logistiek.nl laat het bedrijf weten 'bezig te zijn' met een voorstel voor aanpassingen in het tariefmodel.

Nieuwe cao

Vorig jaar waren er ook al spanningen tussen de vervoerder en het personeel. Na nieuwe onderhandelingen met vakbond FNV kwam PostNL eind vorig jaar tot een akkoord over een nieuwe cao. In totaal krijgt een groot deel van het personeel drie procent loonsverhoging onder de nieuwe cao, die van april 2017 tot eind 2018 in werking treedt.