Twinkle | Digital Commerce

PostNL komt zelfstandige chauffeurs tegemoet

2018-07-31
1000562
  • 1:22

Bezorgdienst PostNL verhoogt de vergoeding voor zelfstandige chauffeurs. Dit naar aanleiding van een brief die de Belangenvereniging van Pakketdistributie(BVPB) naar haar leden had gestuurd.

In de brief, die in handen kwam van De Telegraaf, stond dat het tarief dat de zelfstandige ondernemers voor hun diensten ontvingen, zo laag was dat zij er amper van rond konden komen. Het tarief was dan ook niet genoeg om aan de cao van het beroepsgoederenvervoer te voldoen.

Maatregelen

Aan De Telegraaf meldt PostNL nu dat er maatregelen worden getroffen. ‘Belangrijke aanpassingen zijn een hogere vergoeding van de kosten van het wagenpark, een vergoeding voor extra kosten als gevolg van een krappere arbeidsmarkt en maatregelen voor toegenomen wacht- en shifttijd op de pakkettensorteercentra’, aldus een woordvoerder. Bij PostNL werken nog ongeveer 250 zelfstandige chauffeurs. De rest is in loondienst. Eerder meldde PostNL al bezig te zijn met een nieuw voorstel.

Posttarief

Gisteren werd nog bekend dat PostNL het tarief voor post en pakketjes met maximaal 14.2 procent mag verhogen. Hierdoor kan een postzegel straks 95 eurocent kosten in plaats van de 83 eurocent nu. Volgens de ACM, die de tariefverhoging heeft vastgesteld, komt dit door de daling van het jaarlijks aantal verstuurde poststukken. Want: hoe minder post verstuurd wordt, hoe hoger de tarieven mogen zijn.

*Update

PostNL is inmiddels in gesprek gegaan met de zelfstandige pakketbezorgers. Zij nemen echter geen genoegen met de nieuwe voorwaarden, zo meldt het FD. 'Het zijn allemaal kleine aanpassingen in het tariefmodel, maar het blijft wazig wat we erbij krijgen', verklaart Merijn Delvaux van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie. De bezorgers overwegen nu acties. 'Als ze niet willen luisteren, moeten ze maar voelen.'