Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond hekelt prijsniveau dagaanbiedingsites

2018-07-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Dagaanbiedingsites zijn lang niet altijd goedkoop en bieden dikwijls koopjes die langer geldig zijn dan een dag. Ook wordt vaak doorverwezen naar leveranciers bij klachten. Dat stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek.

De waakhond bezocht sites als Koopjedeal.nl, Checkdiedeal.nl en iBood.com en vergeleek prijzen van tien willekeurige artikelen. Daarbij kwam slechts één product bij Check Die Deal als goedkoopste uit de bus, twee bij Koopjedeal, tegenover respectievelijk negen op 1DayFly.nl en acht op iBood.com.

Ondanks de inzet van diverse middelen om een gevoel van tijdsdruk te creëren bij de consument, zoals klokjes en tellertjes, blijken aanbiedingen lang niet altijd slechts 24 uur geldig te zijn: vaak staat een actie langer online, zolang de voorraad strekt.

Lastig vergelijken

'Vaak komen dezelfde producten bij meerdere dagaanbiedingsites langs', merkten de onderzoekers. 'Bij veel producten staat geen, of een onbekend, merk vermeld. Ook is - bij apparaten - niet altijd het typenummer bekend. Daardoor is het lastig prijzen te vergelijken en te zoeken naar testresultaten of reviews.'

Regels

Op het vlak van wet- en regelgeving constateert de Consumentenbond dat het verplicht vermelden van de herkomst van de vanaf-prijs - bijvoorbeeld de adviesprijs van de fabrikant - er nogal eens bij inschiet. Ook zouden diverse dagaanbiedingsites verzuimen in het opstellen van een duidelijk klachtenbeleid in hun Algemene Voorwaarden en consumenten regelmatig met een kluitje in het riet sturen door in dergelijke situaties naar leveranciers te verwijzen. 1DayFly, iBood en Koopjedeal vermelden dit wél duidelijk, ondervond de belangenorganisatie.