Twinkle | Digital Commerce

Bitcoinacceptatie webshops verzevenvoudigd

2018-07-09
1000562
  • 1:17

Het aantal webwinkels dat betalingen met de cryptomunt Bitcoin accepteert is in een jaar tijd bijna zeven keer gegroeid. Ongeveer 7.000 webshops bieden nu een ingang voor de digitale munteenheid.

Dat laat Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) desgevraagd weten aan Twinkle. Een jaar geleden faciliteerde nog iets meer dan duizend webshops een betaling voor de Bitcoin.

In de periode mei 2016 tot mei 2017 steeg het aantal .nl-webwinkels van 74.000 naar 89.000. Dat was een stijging van 20 procent. Met dat aantal is .nl het meest gebruikte domein onder Nederlandse webwinkeliers. In totaal zijn er ongeveer 130.000 webshops actief in ons land.

Onzekere koers

Vorig jaar hing de waarde van de cryptomunt nog op een recordhoogte van 17.000 dollar. Inmiddels is de waarde gedaald naar zo'n 6700 dollar. Door deze schommelingen staan veel online acceptanten voor een lastige keus: gaan ze door met de Bitcoin, of niet? Webshop fonQ, één van de eerste die de Bitcoin in hun check-out accepteerde, is bijvoorbeeld al gestopt met het aanbieden van de cryptomunt.

Coinbase

Maar er bestaan ook initiatieven die het webshops eenvoudiger maken om cryptovaluta te accepteren. Coinbase, een portemonnee voor digitale betaalmiddelen, lanceerde begin dit jaar een tool die webwinkeliers moet helpen om de munteenheden sneller te accepteren. Het gaat hierbij, naast de Bitcoin, ook om digitale valuta als ethereum en litecoin. Om te betalen met cryptovaluta, heeft zowel de e-tailer als klant een portemonnee met digitale munt nodig. De te betalen cryptovaluta wordt automatisch berekend op basis van de huidige koers. De tool van Coinbase is geïntegreerd in betaalplatform Shopify.