PostNL is blij met het besluit van het kabinet om de postwet te wijzigen. De wetswijziging moet ervoor zorgen dat bezorging betaalbaar en betrouwbaar blijft.
Ceo Herna Verhagen reageert verheugd op de aankondiging van staatssecretaris Mona Keijzer, afgelopen vrijdag. In een verklaring stelt zij: 'Het feit dat de staatssecretaris het belang onderschrijft van regelgeving die aansluit bij de sterk krimpende postmarkt is een belangrijke stap. Aanpassing van de huidige regelgeving is nodig om de bereikbaarheid en de betrouwbaarheid van de postvoorziening voor alle Nederlanders in de komende jaren te waarborgen', aldus Verhagen, die stelt dat consolidatie daarbij onvermijdelijk is. 'De sector is gebaat bij heldere keuzes en maatregelen die consolidatie mogelijk maken.'
'Aanpassen wet noodzakelijk'
Het aantal verstuurde brieven is sinds 2009 meer dan gehalveerd van 5 miljard naar minder dan 2,5 miljard. Dit terwijl het aantal verstuurde pakketten juist toeneemt. Op jaarbasis worden inmiddels bijna 400 miljoen pakketten verstuurd. In het komende jaar komen beiden markten waarschijnlijk dicht bij elkaar te liggen. Hierdoor ziet het kabinet zich genoodzaakt om de postwet aan te passen. Daarmee wil het kabinet ervoor zorgen dat er ruimte ontstaat voor bedrijven om samenwerking of consolidatie te verkennen en post op lange termijn ook met pakketten of andere bezorgdiensten zoals pizzakoeriers mee kan.
Duur verjaardagskaartje
De kamer voorziet dat de krimpende markt ertoe leidt dat het versturen van een eenvoudig verjaardagskaartje straks duurder gaat worden, doordat de postzegel al snel meer dan 1 euro gaat kosten als er niets wijzigt. Een andere gevolg zou zijn dat het kabinet meerdere miljoenen moet investeren om die tariefswijziging tegen te gaan. Een wetswijziging is dus noodzakelijk, aldus Keijzer: 'De sterke krimp op de postmarkt stelt ons voor grote sociale en economische uitdagingen. Duizenden postbezorgers moeten kunnen blijven rekenen op beschermde arbeidsvoorwaarden en kansen op ander bezorg- of sorteerwerk. Alleen stapsgewijs aanpassen van de markt houdt post betaalbaar voor consumenten. Postbedrijven krijgen zo ook voldoende tijd en ruimte om zich aan te passen en daar waar mogelijk postbezorging op te laten gaan in een bredere bezorgmarkt.
Postdialoog
PostNL geeft in de verklaring aan samen met alle betrokken partijen te werken aan de noodzakelijke vervolgstappen. Ook Sandd is voorbereid op consolidatie. Ceo Ronald van der Laar zei eerder in een interview met De Telegraaf een overname door PostNL te overwegen. Dat deed hij in aanloop naar de zogeheten postdialoog, die in april werd gehouden. Tijdens die bijeenkomst, die in het teken stond van 'de toekomst van postbezorging', gaf ook branchevereniging Thuiswinkel.org aan te pleiten voor een uitgebreider netwerk. Nederlandse e-commerce partijen ondervinden volgens de vereniging problemen met het huidige postnetwerk: zo wordt niet alle post in alle gebieden in Nederland zeven dagen per week bezorgd en is 24-uurslevering nog niet beschikbaar op alle leverdagen.
Denk bij het aanpassen van de postwet ook aan de verouderde brievenbus met een te kleine gleuf.... Post én pakketten tegelijk ontvangen in een pakketbrievenbus of pakketbox. Fijn voor de bezorgers, ontvangers en het milieu!