Twinkle | Digital Commerce

Bezuinigen met ledlampen

2018-06-11
1000562
  • [interview]
  • 1:20

Het innovatieve van LedAdvisor is volgens bedenker Berry Kock het vertrekpunt: de gloei- of halogeenlamp die een klant nu in huis heeft. Daar zoekt de site een vervangende ledlamp voor.

CO2-uitstoot verminderen en tevens energie en geld besparen. Dat is – naast ledlampen verkopen – de missie van Ledadvisor.eu. Initiatiefnemer Berry Kock, jarenlang actief in de ontwikkeling van ledlichtbronnen bij Philips Lighting: ‘Het is een heel gemakkelijke zoekmachine die je voor elke lamp in huis binnen één minuut een ledlamp laat vinden, of die laat weten dat die vervangende ledlamp nog niet bestaat.’ De site onderscheidt zich van andere lampaanbieders door met name het gebruiksgemak, vindt Kock. Je klikt het plaatje van je huidige lamp aan, beantwoordt interactief een paar vragen die je huidige lamp determineren, en zie daar: naast een beste koop-voorstel staat meteen hoeveel energie die lamp bespaart. ‘Je hoeft niet eerst twintig filters aan te zetten, en we veronderstellen ook geen achtergrondkennis over bijvoorbeeld kleurtemperatuur’, aldus de bedenker.

De lampen die hij biedt zijn goedkoper dan in super- of bouwmarkten, stelt Kock. Hij heeft daarvoor een partnerschap met SameLight, een bestaande webshop die de orders fysiek uitlevert en de nazorg op zich neemt. De grootste uitdaging is voor Kock ‘Nederlandse huishoudens te interesseren voor een low-interestonderwerp. Vandaar de nadruk op 45 euro per jaar besparing, voor diegenen die niet zo wakker liggen van de opwarming der aarde.’

En in de toekomst? ‘Het liefst zou ik over twee jaar de omzetting van inefficiënte lampen naar ledlampen afgerond hebben, mission accomplished. Maar als LedAdvisor grip krijgt op de conversie in Nederland, dan kun je dit concept natuurlijk Europees repliceren’, besluit de oprichter.