Twinkle | Digital Commerce

E-commerce strijd tackelt overname Hema

2018-06-06
1000562
  • [nieuws]
  • 1:20

De Belgische investeerder die een mondeling akkoord met Lion Capital had over de overname van Hema, heeft die plannen afgeblazen. De botsende visies over verdeling van online opbrengsten waarin Hema en zijn franchisers zijn vastgelopen, schrikt Core Equity te zeer af.

Dat meldt de Financiële Telegraaf vanmorgen. Bronnen rondom de onderhandelingen, die zich in een vergevorderd stadium bevonden, bevestigen dat Hema volgens lopende contracten in de huidige situatie een 'flink deel' van een online verkoop moet uitkeren aan de winkel in het postcodegebied van de besteller. 'Een Hema-webshop is volgens het businessplan van Core Equity vrijwel niet winstgevend te maken', aldus ingewijden.

Verrekenen van leverancierskortingen

Een domper voor het Britse Lion Capital, dat de warenhuisketen voor de derde maal van de hand trachtte te doen. De onvrede tussen Hema en zijn franchisers, die eind vorig jaar aan het licht kwam, startte toen de investeerder Hema in 2008 zelf onder zijn vleugels nam; onenigheid over de vraag wie de leverancierskortingenen toekwamen, zorgde voor een kloof. Na een akkoord waarbij Hema zijn franchisenemers een vergoeding beloofde, besloot het bedrijf gemaakte e-commerce kosten daarmee te verrekenen.

Rechtszaken

Sindsdien is overeenstemming tussen beide partijen over vernieuwing van de inmiddels verouderde franchisecontracten ver te zoeken; cruciaal pijnpunt daarbij is het vastleggen van afspraken over verantwoordelijkheid voor en verdeling van e-commerce kosten en opbrengsten. De ruzie leidde tot een kort geding en een bodemprocedure. Hema dolf in maart het onderspit bij het kort geding en mag daarom tot op heden e-commerce kosten niet inhouden bij aangesloten franchisers.