Twinkle | Digital Commerce

Amsterdamse 'unicorn' Adyen bereidt beursgang voor

2018-05-24
1000562
  • 1:06

De Amsterdamse betaaldienst Adyen gaat de stap naar de beurs wagen. Het bedrijf kondigt vandaag zijn beursgang later dit jaar aan. Wanneer Adyen naar de beurs gaat, is nog niet bekend.

Adyen is de eerste Nederlandse 'unicorn', een term uit de financiële sector voor start-ups die binnen tien jaar meer dan één miljard euro waard zijn, die de stap naar de beurs neemt. Adyen, dat onder meer wordt gebruikt door Coolblue, De Bijenkorf en eBay, is opgericht in 2006 en inmiddels wordt de waarde geschat op zo'n vijf tot tien miljard euro.

EBay

Adyen verzorgt binnenkort ook de betalingen voor de Amerikaanse marktplaats eBay. PayPal, eBay's eigen betaaltak, is inmiddels het voormalige moederbedrijf voorbijgegroeid. In eerste instantie gaf eBay nog aan dat de overgang van PayPal naar Adyen geleidelijk zou gaan; die overgang zou in 2021 rond zijn. Bij de presentatie van zijn laatste kwartaalcijfers gaf eBay aan dat consumenten nog zeker vijf jaar, tot 2023 dus, met PayPal kunnen betalen.

Investeringen

Adyen kon de afgelopen jaren op veel investeringen rekenen. Onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin onder meer Facebook-topman Mark Zuckerberg en Jack Dorsey van Twitter zitten, staken veel geld in de onderneming. In 2015 werd de waarde van Adyen nog geschat op zo'n 1,9 miljard euro.