Twinkle | Digital Commerce

Rechtbank schrapt deel terugbetaalboete CoolCat

2018-04-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

De Autoriteit Consument & Markt(ACM) had CoolCat eerst moeten waarschuwen wegens onvolledige informatie op de website alvorens zij de boete van 100.000 euro eind 2016 oplegde. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

CoolCat kreeg destijds een boete van 220.000 euro. 120.000 euro wegens het niet naleven van regels omtrent het terugbetalen van leveringskosten bij ontbinding. En een ton omdat de webshop haar klanten niet correct informeerde bij het doen van een aankoop. Die laatste boete vervalt nu.

Eerst waarschuwen

Volgens de rechtbank had de ACM CoolCat eerst moeten waarschuwen alvorens ze die boete uitdeelde. Iets dat het bij veertig andere webshops wél had gedaan. Dit is volgens de rechter in strijd met het gelijkheidsbeginsel, en dat mag niet.

Streng optreden

De ACM treedt sinds 2016 hard op tegen webwinkeliers die verzuimen in de terugbetaalregels. Webwinkel T.O.M. bv was de eerste e-tailer die een boete kreeg. Later kregen Bever en CoolCat een boete. Nadat eerder de boete van Bever al werd verlaagd, gebeurt dat nu dus ook bij CoolCat. 

Te hoge boetes

Voor twee kleinere webshops: Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh verlaagde de ACM eerder de opgelegde boetes. Beiden webshops gaven aan de hoge boetes niet te kunnen betalen waarop deze werden verlaagd tot respectievelijk tienduizend en vijfduizend euro.