Twinkle | Digital Commerce

Rechter verlaagt ACM-boete Bever

2017-12-18
1000562
  • 1:11

De boete die de Autoriteit Consument en Markt Bever in oktober vorig jaar oplegde, is in de rechtbank met bijna de helft verlaagd. De webwinkel tekende protest aan bij de rechter tegen de geldstraf wegens het schenden van retourregels.

De ACM beboette Bever ruim een jaar geleden voor een bedrag van 108.000 euro, omdat de retailer informatie over zijn retourprocedure niet duidelijk genoeg vermeld had op zijn website. Bever had echter vooraf geen waarschuwing ontvangen van de waakhond, waar veertig andere webwinkels die wél kregen. De rechter streepte daarom 90.000 euro van het bedrag weg, ontdekte Ecommerce News.

Shoebaloo

Shoebaloo, één van de andere vijf webshops die in oktober 2016 een boete ontvingen, tekende eveneens protest aan, maar kon de rechter niet overtuigen. De modewebwinkel was vooraf gewaarschuwd en had bijtijds op de hoogte moeten zijn van geldende wetgeving en jurisprudentie, oordeelde de rechter. De boete van 72.000 euro blijft daarmee staan.

Meer protest

Ook webwinkels Coolcat, Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh kregen vorig jaar een geldstraf opgelegd door ACM. De twee laatstgenoemden stapten daarop eveneens naar de rechtbank en werden in het gelijk gesteld: de 50.000 euro boete die de twee kleine e-tailers moesten betalen, verlaagde de rechter naar respectievelijk 5.000 en 10.000 euro.