Twinkle | Digital Commerce

ACM geeft kleine webshops lagere boete

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:13

De ACM heeft besloten de hoogte van de boete omlaag te brengen voor twee van de vijf webwinkels die in oktober een boete kregen voor het niet of niet altijd teruggeven van de bezorgkosten bij retournering. De webwinkels toonden aan het oorspronkelijke bedrag niet te kunnen betalen.

De eigenaressen van webwinkels Kiesdejuistesportbh en Hipvoordeheb schetsten in antwoord op de boete hun financiële situatie voor de consumentenwaakhond, waarna deze besloot de boetes te verlagen naar respectievelijk 10.000 en 5000 euro.

Geen bezwaar
Beide ondernemers hebben geen draagkracht voor de oorspronkelijke geldstraf van 50.000 euro, maar betwistten de aanklacht niet, schrijft de ACM op zijn website. Eerder nog gaf de eigenaresse van Kiesdejuistesportbh.nl, inmiddels bhsupport.nl, in de media te kennen dat zij de zogenoemde terugbetaalregels te onduidelijk vond en geen waarschuwing vooraf ontving.

Terugbetaalregels
In oktober deelde de ACM flinke klappen uit met boetes voor vijf webwinkels, die opliepen tot wel 220.000 euro. De organisatie wilde een duidelijk signaal afgeven over regels omtrent terugbetaling van bezorgkosten, waar een webwinkel altijd voor moet zorgen bij retournering. Ook moeten richtlijnen over voorlichting hierover op de website strikt worden opgevolgd; de vijf webwinkels in kwestie hadden dit niet gedaan, aldus de ACM.

Lees ook: 'Is de ACM misschien te ver gegaan?' (28-11-2016) en 'Terugbetaalboetes in perspectief' (Twinkle 10-2016).