Twinkle | Digital Commerce

Booking.com verliest rechtszaak van zoekmachinebouwers

2018-04-16
1000562
  • 1:03

Booking.com hangt een boete van tien miljoen euro boven het hoofd wanneer op het platform geen link verschijnt naar Mondygo, dat een zoekmachine voor pakketreizen voor de reisgigant bouwde.

Dat bepaalde de rechtbank van Amsterdam in een kort geding. Uiterlijk morgen moet Booking.com op zijn platform linken naar de zoekfunctie van het Maastrichtse bedrijfje.

'Geen afspraken'

Mondygo, dat in totaal acht medewerkers telt, is specialist in reistechnologie en werd benaderd door Booking.com met het verzoek een pakketreispagina te maken. Zodra die klaar was voor de testfase, bleek echter dat Mondygo's nieuwe opdrachtgever de opdracht had uitbesteed aan de veel grotere tegenhanger Lastminute.com Group; volgens Booking.com waren er namelijk geen concrete, bindende afspraken gemaakt.

Twee paarden

'Het lijkt alsof Booking.com op twee paarden heeft gewed', zegt directeur Freek Veldman tegen Tubantia. Mondygo investeerde meer dan tienduizend euro in de klus. Volgens de rechter had Booking.com duidelijker moeten zijn tegen het bedrijfje. Booking.com kan nog in hoger beroep gaan tegen het besluit, Mondygo hoopt van niet: 'Wij willen graag bewijzen dat onze site goed werkt.'

Lees ook: 'Booking.com zoekt groei in de breedte' (10-04-'18)