Twinkle | Digital Commerce

’30.000 e-commerce banen België naar buitenland’

2017-07-07
21711221
  • [nieuws]
  • 1:08

De slepende nachtwerk-kwestie in België heeft de zuiderburen inmiddels 30.000 banen in de e-commerce gekost; die zijn verdwenen naar het buitenland, zegt de Belgische minister Digitale Agenda, Alexander De Croo, die voor meer beleidsversoepeling in de e-commerce pleit.

De ‘inflexibile regels voor nachtarbeid’ maakt Belgie een ‘exportland van jobs’, aldus De Croo, die de portefeuille Digitale Agenda beheert. De minister deed die uitspraken na publicatie van een digitale transformatie-index door de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, waaruit blijkt dat België zeven Europese landen voor zich laat in digitalisering van overheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Nederland behaalde een vierde plek in de index.

Flexibiliseer regels
Zowel Voka als De Croo breken een lans voor flexibelere regels voor e-commerce en nachtwerk op de Belgische markt, zodat concurrentie van buitenlandse webwinkels minder groot wordt dan nu. Door minder strikte regels en lagere arbeidskosten in het buitenland verdwijnt nu een behoorlijk deel van de online verdiensten uit België.

Moeizaam
De Belgische e-commerce sector kampt al jaren met nachtwerk: alle activiteiten na 20.00 worden daaronder gerekend, maar door hoge personeelskosten schrikken bedrijven ervoor terug hun medewerkers 's nachts in te zetten, wat sinds vorig jaar is toegestaan. Diverse maatregelen van overheidswege, zoals het buitenspel zetten van vakbonden, mochten nog niet baten.