Twinkle | Digital Commerce

Takeaway.com slaat vleugels uit naar Oost-Europa

2018-02-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:23

Takeaway.com heeft twee branchegenoten overgenomen in Oost-Europa. Het moederbedrijf achter Thuisbezorgd.nl acquiseert het Bulgaarse BGmenu en het Roemeense Oliviera. Takeaway.com is nu actief in dertien landen.

BGmenu is de marktleider in voedselbezorging in Bulgarije en Oliviera is één van de grootste in Roemenië. Het bedrijf wil naar eigen zeggen zijn marktpositie in Oost-Europa versterken. De twee overnames moeten daarbij helpen. Takeaway.com is al marktleider in Nederland, Duitsland, Polen, België en Oostenrijk.

Oprichter Jitse Groen: 'Met de acquisitie van BGmenu en Oliviera voegen we snel groeiende online maatlijdbezorgers toe aan Takeaway.com. Het is de bedoeling om dezelfde strategie in deze landen toe te passen als in Polen, waar ons Pools bedrijf Pyszne.pl grote successen kent.'

Overnameslag

Takeaway.com is inmiddels in twaalf Europese landen en Vietnam actief. Het bedrijf is in Duitsland al langere tijd verwikkeld in een strijd om het martkleiderschap met Delivery Hero. Delivery Hero kocht eind 2016 Foodpanda om zijn positie in dat land te versterken. Recent gaf oprichter Jitse Groen van Takeaway in een interview met Tagesspiegel aan een fusie tussen beide bedrijven te overwegen. 'In elk groot land kan er maar een aanbieder zijn', zei hij destijds. 

Tegengeluid

Maar er is ook kritiek. Horeca-ondernemers vinden dat Thuisbezorgd.nl, de Nederlandse tak van Takeaway.com, te hoge tarieven hanteert en bieden weerstand middels een online platform. Belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat restaurants zelf moeten investeren in eigen online verkoopkanalen, zodat zij tegengewicht kunnen bieden aan bestelsites zoals Thuisbezorgd.nl. KHN is zelf ook bezig met een landelijk platform voor restaurantbezorgdiensten. De belangenvereniging meldde vorige maand tegen Twinkle oriënterende gesprekken te voeren met softwarepartijen. De vereniging wil daarmee de online positie van Nederlandse restaurants verstevigen.

Lees ook: 'KHN overweegt Thuisbezorgd.nl-concurrent' (Twinkle 29-01-2018)