Twinkle | Digital Commerce

Delhaize start pilot leveringen met openbaar vervoer

2018-02-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:19

Supermarktketen Delhaize start volgend jaar in Brussel een proef met winkelbelevering via het openbaar vervoer. De pilot moet het drukke verkeer in de Belgische hoofdstad ontlasten.

Het betreft een initiatief van de Belgische super en het Brusselse transportbedrijf SUMY, dat inzet op duurzaamheid.

In eerste instantie geldt de proef voor producten van het merk Travie, dat soepen en sappen maakt van onverkochte groenten en fruit. Deze producten worden per trein of tram naar de 33 Shop & Go-filialen van Delhaize gebracht.

Voorbeeld Japan

Het initiatief is bedoeld om de verkeersdrukte in Brussel te verminderen. 'Door de file moeten we anders gaan nadenken over alles wat buiten gebeurt. In Kyoto, Japan, wordt het netwerk voor openbaar vervoer al gebruikt voor leveringen', zegt Hinde Bouyaldem, oprichter van SUMY, tegen La Capitale.

Daluren

De leveringen vinden voornamelijk plaats buiten de spits: tussen half zes en zeven uur 's ochtends en acht en elf uur 's avonds. Dat moet ervoor zorgen dat reizigers zo min mogelijk last ondervinden van de proef. Na de pilotfase wordt gekeken of het initiatief ook op grotere schaal kan worden toegepast.

Mobile Pickup Locations

Amazon is ondertussen al enige tijd bezig met het opzetten van leveringen via het openbaar vervoer aan consumenten. In 2015 vroeg het bedrijf patent aan op Mobile Pickup Locations: waarbij het bedrijf pakketten levert in bussen waar ook de klanten zich bevinden. Ook wil het bedrijf op busstations leveren.